Onderzoek

Bijna honderd nieuwe namen bekend van slachtoffers bombardement Rotterdam

Verwoeste huizen in Rotterdam na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Beeld ANP
Verwoeste huizen in Rotterdam na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog.Beeld ANP

Onderzoek naar slachtoffers van het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog levert tientallen nieuwe namen op van mensen die mogelijk omkwamen als gevolg van de aanval.

Cas van Vliet

Uit gesprekken met nabestaanden zijn 90 nieuwe namen opgedoken van mensen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van het Duitse bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940.

De gesprekken zijn onderdeel van een onderzoek van Stadsarchief Rotterdam en Stichting Voorouder. Zij willen weten wie er precies omkwamen bij het bombardement. Want alhoewel historici schatten dat er ongeveer acht- tot negenhonderd slachtoffers vielen, is er nooit een exact dodenaantal bekend geworden.

De onderzoekers bekijken ook historische bronnen om de identiteit van de slachtoffers boven water te krijgen. “Er zijn inmiddels veel bronnen die je met elkaar kunt vergelijken. Denk aan begrafenisregisters, krantenartikelen, archieven, et cetera”, vertelt Mechteld Blom, communicatieadviseur van Stadsarchief Rotterdam.

Het GG-vak in Crooswijk

Naast het identificeren van omgekomen personen richt het onderzoek zich ook op de doodsoorzaak van mensen in vak GG van begraafplaats Crooswijk. Daarvan werd aangenomen dat die omkwamen door het bombardement, maar dat blijkt niet altijd het geval te zijn.

Blom: “We weten nu bijvoorbeeld dat er zestig mensen in dit vak liggen die niets met het bombardement te maken hebben. Neem het verhaal van vrouw die overleed tijdens een keizersnede in het Coolsingel-ziekenhuis en daarna meegerekend werd met de slachtoffers van het bombardement.”

Vastleggen persoonlijke verhalen

Men verwacht dat de hernieuwde lijst met slachtoffers in april 2022 online staat. Blom: “In eerste instantie willen wij de lijst met namen zo compleet mogelijk krijgen. Daarnaast zijn wij samen met Stichting Voorouder bezig om ook persoonlijke verhalen op te schrijven. Dat vinden mensen erg prettig. Nabestaanden krijgen daarmee het laatste stukje van de puzzel terug.”

Lees ook:

De smokkelkinderen: net op tijd gered en liefdevol opgevangen in Friesland

Honderden Joodse baby’s en peuters werden tijdens de oorlog naar Friesland gebracht, vaak door jonge studentes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden