Vakantiereizen

Bij reisbureau Taoufik snakken ze naar groen licht uit Marokko

Bader Taoufik met zijn vader Hamid, die het reisbureau in 1992 opende en tot 2015 runde. Beeld Werry Crone
Bader Taoufik met zijn vader Hamid, die het reisbureau in 1992 opende en tot 2015 runde.Beeld Werry Crone

Het is nog altijd muisstil bij het Utrechtse reisbureau Taoufik, dat uitkijkt naar het moment dat Marokko de grenzen openstelt. Vakantiegangers wachten ondertussen gespannen af, voor eventuele maatregelen vrezen zij niet.

De olijke zomerkiekjes die de ronde doen op internet, van Nederlanders in korte broek met een rolkoffer achter zich aan gesleept, glimlachend op Schiphol vlak voor vertrek naar het warme zuiden, doen misschien vermoeden dat het vakantieseizoen openbreekt. Dat alsnog hordes toeristen deze zomer traditioneel uitrukken naar alle trekpleisters van Europa, nu het virus meer en meer onder controle lijkt.

Alhoewel. Schijn bedriegt, lacht Bader Taoufik als een boer met kiespijn. Vooralsnog is dat fijne zomerbeeld slechts een utopie. En hij kan het weten. Als eigenaar van het gelijknamige reisbureau in Utrecht volgt Taoufik (34) de markt op de voet. Nog altijd is het oorverdovend stil in zijn zaak, zoals deze donderdagmiddag. De eerste volgeboekte vluchten richting de Spaanse, Griekse of Turkse kust zijn tot nu toe echt uitzonderingen.

‘Mensen zijn bang, merk ik’

Toegegeven, zegt Taoufik, sinds deze week gaat het na lange tijd beter. Klanten bellen en komen sporadisch zelfs weer langs, al blijft het meestal bij informeren. “Mensen zijn bang, merk ik. Is het wel veilig om te gaan? En wat als het land toch op slot gaat, haalt Rutte ons dan terug? Natuurlijk, er is een groep die gewoon gaat als het kan. Maar veruit de meeste klanten durven niet, boeken hun reis om naar volgend jaar of gaan gewoon niet, ook al hebben ze betaald.”

Normaal helpt Taoufik in deze tijd van het jaar duizenden gezinnen, stellen en vrienden op weg naar Marokko, de specialiteit van het huis. Meer dan de helft van alle reizen die hij organiseert, gaan naar het Afrikaanse land, en dat laat hij graag zien. Aan de muren van het knusse reisbureau in de wijk Lombok hangen posters van het Marokkaanse landschap. Verspreid door het pand staan wat miniatuurvliegtuigjes van Turkish Airlines en Fly Emirates in Arabische letters, en een reisbureau is natuurlijk pas een reisbureau als er klokken hangen, die actuele tijdstippen van steden wereldwijd aanduiden: Amsterdam, New York, Casablanca en Mekka.

Het ministerie van buitenlandse zaken markeert Marokko en ook Turkije momenteel oranje in het reisadvies: ga alleen als het noodzakelijk is. Maar Marokko zelf houdt de grenzen nog dicht. Er vertrekken geen vluchten en ook nog geen boten vanuit Andalusië. Het is een van de veelvoorkomende vragen die Taoufik de hele dag beantwoordt: wanneer mogen we weer? Op 10 jullie horen ze meer.

Adviseert hij om te gaan, met een oranje reisadvies? Taoufik: “Sommigen hebben een bedrijfje in Marokko, zieke ouders voor wie ze moeten zorgen of een begrafenis. Dat noem ik noodzakelijke reizen. En eens per jaar vier tot zes weken je familie kunnen bezoeken is ook wel iets anders dan een luxe vakantie op het strand. Dat raad ik uiteraard af.”

Risico’s

“En natuurlijk benoem ik ook de risico’s. Nederland haalt je niet terug als er iets gebeurt en dat remt mensen af. Het is ook wat, uren in het vliegtuig met een mondkapje op. Daarom moet ik nog maar zien of het seizoen op gang komt. Naar Turkije gaat nog bijna niemand. Spanje is ook altijd populair, daar mag je zelfs heen, maar we boeken nog nauwelijks.”

Taoufik zit vandaag niet alleen. Zijn vader Hamid (70), die de zaak in 1992 opende en tot 2015 runde, vergezelt hem. Ontspannen scrollt hij door zijn telefoon, als hij plots opveert. “Ja! Marokko gaat 15 juli open, lees ik.” Bader is niet onder de indruk. “Zeker weer een krant die dat zegt. Je hoort zoveel spookverhalen de hele dag, maar ik wacht op groen licht van de minister-president. Pas dan kunnen we los.“

Later deze middag komt er toch een handvol klanten binnen. Ze informeren of boeken zelfs een vlucht. Naar Malaga bijvoorbeeld, iets noordelijker dan gebruikelijk. Misschien kunnen ze later doorreizen. Wat opvalt: vakantiegangers zowel binnen als buiten de zaak zijn goudeerlijk. Ook met een oranje advies reizen ze af, naar familie of gewoon om te genieten. En de veiligheidsmaatregelen? Mwah. En als ze bij terugkomst in Nederland in quarantaine moeten? Wat denk je zelf, is de veelzeggende repliek.

Maar niemand wil dat met naam en toenaam in de krant zeggen, uit angst dat het ze achtervolgt. Taoufik: “Die quarantaine, ja, daar vraagt niemand iets over. Ik vraag me af wie zich daaraan gaat houden. Wie controleert er dan?”

We vliegen nog nauwelijks

Voor populaire vakantielanden als Griekenland, Spanje en Italië geldt inmiddels code geel: let op, er zijn veiligheidsrisico, maar een vakantie mag dus wel. Toch lijkt die boodschap Nederlanders nog niet bereikt te hebben, constateert Eveline Pieters van reisbureau Nova in Amsterdam. Ze verkoopt nog geen 10 procent van de reizen in een normale zomer. “Autovakanties in omliggende landen zijn daarentegen wel populair. Naar de Ardennen, Normandië of Bretagne bijvoorbeeld. Gevlogen wordt er nauwelijks, en landen als Turkije met code oranje raden we absoluut af. Maar mensen informeren niet eens.”

Normaliter, over een heel jaar genomen, geniet ruim 85 procent van de Nederlanders buitenshuis van een vakantie, meldt het CBS. Ongeveer de helft daarvan gaat met het vliegtuig, daar is volgens Emily Hol van VakantieXperts in Houten weinig van te merken. “Er wordt heel veel omgeboekt naar volgend jaar al. Toch zien we wel dat de interesse in een zonvakantie weer iets toeneemt. Mensen informeren weer en boeken soms al naar Zuid-Europa, maar het is nog niets in vergelijking met normaal.”

Lees ook:

Met Corendon weer vliegen naar Griekenland: ‘We zijn jong, dus niet bang’

Griekenland kan niet wachten tot toeristen weer geld gaan uitgeven in het land. De eerste vlucht van Corendon naar Rhodos zat in ieder geval vol met toeristen die er zin in hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden