UpdatesCoronavirus

Biden loodst steunpakket van 1900 miljard dollar door Congres

Een stembureau in kerkgebouw De Duif met maatregelen die zijn getroffen om veilig te kunnen stemmen.  Beeld ANP
Een stembureau in kerkgebouw De Duif met maatregelen die zijn getroffen om veilig te kunnen stemmen.Beeld ANP

Dit is het coronablog van woensdag 10 maart. Hier leest u de updates van dinsdag. Onze belangrijkste artikelen over de pandemie – waaronder actuele cijfers – vindt u hier.

Redactie Trouw
Live
  1. 23:19 10-3-2021

    Het liveblog van woensdag 10 maart is gesloten

  2. 21:48 10-3-2021

    Ivoorkust verliest opnieuw premier tijdens coronacrisis

    Premier Hamed Bakayoko van Ivoorkust is in een ziekenhuis in Duitsland overleden aan kanker. Bakayoko, die twee dagen na zijn 56e verjaardag overleed, was vorig jaar positief getest op het coronavirus, melden Afrikaanse media.  

    Het is de tweede keer dat het West-Afrikaanse zijn premier verliest tijdens de coronacrisis. In juli vorig jaar stierf premier Coulibaly op 61-jarige leeftijd, nadat hij onwel was geworden tijdens een vergadering. Hij was net terug uit Frankrijk waar zijn hart was onderzocht. Coulibaly en Bakayoko waren door Ouattara uitgekozen hem op te volgen. (ANP)

  3. 21:26 10-3-2021

    EMA: problemen Oostenrijk komen niet door vaccin AstraZeneca

    De gezondheidsproblemen die in Oostenrijk bij een paar personen zijn ontstaan na toediening van het coronavaccin van AstraZeneca zijn niet veroorzaakt door dat vaccin. Dat concludeert de Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, het Europees Geneesmiddelenbureau in Amsterdam (EMA). Oostenrijk stopte de inentingen met de partij vaccins, die ook aan Nederland zijn geleverd.

    Een 49-jarige vrouw in Oostenrijk overleed als gevolg van ernstige bloedstolling. Tien dagen eerder had ze het coronavaccin van AstraZeneca gekregen. Een 35-jarige vrouw ontwikkelde een longembolie, waarvan ze nu herstelt. Er waren nog twee vergelijkbare incidenten. Volgens het EMA is dat niet uitzonderlijk, het komt overeen met het aantal incidenten onder de algemene bevolking. In Europa zijn 3 miljoen mensen gevaccineerd met het middel van AstraZeneca, en van hen hebben 22 trombose of een embolie gehad.

    De partij van AstraZeneca bestaat uit 1 miljoen doses. Die zijn aan zeventien landen in de Europese Unie geleverd. Behalve Oostenrijk en Nederland zijn dat onder meer Frankrijk, Griekenland, Polen, Spanje en Zweden. Luxemburg, Estland, Letland en Litouwen hebben net als Oostenrijk de inentingen met de vaccins uit die partij voorlopig gestopt. (ANP)

  4. 20:56 10-3-2021

    Nederlander betaalt alleen in de supermarkt zelf voor sneltest

    Mensen hoeven niet te betalen voor sneltesten die nodig zijn voor toegang tot evenementen, maar ook voor werk of school moeten de testen gratis zijn. De Tweede Kamer wil dat de overheid gratis snelle zelftesten beschikbaar stelt. Dat is volgens coronaminister Hugo de Jonge in veel gevallen logisch, "maar in de supermarkt verwacht ik wel echt dat mensen zelf gaan betalen".

    De Jonge heeft al aangegeven sneltesten op grote schaal beschikbaar te willen maken. Als er frequenter wordt getest, bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot evenementen, geeft dat steeds meer mogelijkheden. Veel coronaregels zijn dan niet meer nodig.

    De overheid wil daar "heel fors aan meebetalen", zei de minister in debat met de Tweede Kamer. "Die rekening loopt op tot een half miljard." Voor bijvoorbeeld het onderwijs moeten de kosten geen drempel voor mensen vormen, vindt De Jonge. Ook voor evenementen wil het kabinet "voorlopig" wel bijschieten. Maar de bewindsman vindt het geen onlogische gedachte dat je over een tijd "een paar euro extra voor de bioscoop betaalt" om de kosten van een test te dekken.

    (ANP)

  5. 20:21 10-3-2021

    Biden loodst steunpakket van 1900 miljard dollar door Congres

    Getty Images - Voorzitter Nancy Pelosi steekt haar duim op na de stemming over het coronasteunpakket in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste aansprekende overwinning in het Congres te pakken. Het Huis van Afgevaardigden stemde woensdag in meerderheid voor het crisissteunpakket ter waarde van 1900 miljard dollar nadat eerder al de Senaat akkoord ging met het plan. Daarmee rest Biden alleen nog de taak zijn handtekening te zetten onder de wet. Dat gebeurt vrijdag.

    De miljarden zijn bedoeld voor het bekostigen van vaccins en medische hulpmiddelen, en ook voor financiële noodhulp aan gedupeerden die hun baan zijn kwijtgeraakt, aan bedrijven en aan lokale overheden. Biden moet voor 14 maart zijn handtekening zetten. Op die datum loopt de huidige werkloosheidsregeling af.

    (ANP)

  6. 18:37 10-3-2021

    Europese Commissie ontkent dat zij VS om vaccins vroeg

    De Europese Commissie spreekt tegen dat zij de Verenigde Staten heeft gevraagd om een vracht coronavaccins van Johnson & Johnson. De commissie verzocht de VS volgens de New York Times tevergeefs om 10 miljoen doses te mogen lenen, maar zij zegt van niets te weten.

    Het vaccin van de Amerikaanse farmareus, dat is ontwikkeld door het Nederlandse Janssen, wordt waarschijnlijk donderdag goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het moet de EU helpen nog deze zomer 70 procent van alle volwassenen in te enten, zoals aangekondigd. Dat streven staat onder druk nu de leveringen van AstraZeneca, een ander coronavaccin waarop veel EU-landen stevig hadden ingezet, keer op keer tegenvallen.

    Maar de hoge verwachtingen van Johnson & Johnson, dat meer fabrieken kan inzetten dan de meeste concurrenten, kregen eerder deze week een knauw. Het bedrijf zou de commissie hebben gewaarschuwd de beloofde leveringen de komende drie maanden mogelijk niet te kunnen waarmaken, berichtte persbureau Reuters. De commissie wilde de tegenslag niet bevestigen en wil slechts kwijt dat zij alle fabrikanten aan hun afspraken houdt. 

    (ANP)

  7. 18:20 10-3-2021

    PvdA wil hulploket voor ondernemers met schulden na coronacrisis

    De PvdA wil een herstelloket waar ondernemers hulp kunnen krijgen om na de coronacrisis hun bedrijf weer financieel gezond te maken. Dat moet hen ruimte geven om weer te ondernemen, ook als de schulden zich door de maandenlange sluiting van winkels en horeca hebben opgestapeld.

    "Als die ondernemers straks de deur van hun zaak weer open doen, moeten ze eerst over een grote stapel rekeningen stappen", zegt Barbara Kathmann, PvdA-kandidaat en voormalig wethouder in Rotterdam. "Die moeten allemaal betaald worden."

    De partij wil dat de overheid ondernemers daarbij helpt door een "saneringslening" te vertrekken. Zo hebben zij nog maar met een schuldeiser te maken, en krijgen zij een vaste contactpersoon waarmee zij afspraken kunnen maken over een "reëel tijdpad" om hun schuld af te lossen.

    Kathmann vreest dat de leefbaarheid in winkelgebieden achteruit holt als winkeliers massaal kopje onder gaan. "En dan hebben we het nog niet eens over de werkloosheid." Het midden- en kleinbedrijf is goed voor zeven op de tien banen in Nederland.

    (ANP)

  8. 16:36 10-3-2021

    Coronacrisis noopt Frankrijk patiënten naar België te verplaatsen

    De druk op de ziekenhuizen in sommige Franse regio's is wegens de coronacrisis zo hoog dat patiënten naar België worden verplaatst. Ook moeten zieken naar andere streken in Frankrijk worden overgebracht, waar de ziekenhuizen nog plek hebben.

    Vooral in en rond Parijs, in de noordelijke kustregio en in het zuiden zijn de omstandigheden "zorgwekkend", aldus een regeringswoordvoerder. Zo kondigden de autoriteiten van de noordelijke regio Hauts-de-France een overplaatsing aan van intensivecarepatiënten naar ziekenhuizen in het aangrenzende België. De zieken moeten zo'n verplaatsing wel aankunnen. Ook is er instemming nodig van verwanten.

    (ANP)

  9. 16:33 10-3-2021

    Deze week tool online om te zien wanneer je vaccin krijgt

    De overheid komt deze week met een onlinetool waarmee mensen kunnen zien wanneer de groep waartoe zij behoren aan de beurt is voor coronavaccinatie. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag in debat met de Tweede Kamer.

    Op de website www.coronavaccinatie.nl is al veel informatie te vinden over de vaccinatiecampagne. Daar komt deze week een optie bij. Door enkele vragen te beantwoorden kan een burger zien wanneer zijn 'groep' aan de beurt is, en of bijvoorbeeld de huisarts of de GGD de prik zal zetten.

    (ANP)

  10. 15:50 10-3-2021

    Meer nieuwe coronagevallen, aantal sterfgevallen blijft dalen

    Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5330 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal sinds 20 januari.

    In de afgelopen week zijn er gemiddeld 4600 positieve tests per dag gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat gemiddelde stijgt nu voor de derde dag op rij, maar blijft over het algemeen nog redelijk stabiel, rond de 4500 per dag.

    Amsterdam telde afgelopen etmaal 230 bevestigde besmettingen. In Rotterdam kregen 170 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen, in Den Haag waren er 120 positieve tests, in Utrecht 110 en in Tilburg 88. Op Schiermonnikoog, de kleinste gemeente van het land, testten weer twee inwoners positief. In de laatste drie weken zijn op het Waddeneiland 28 besmettingen aan het licht gekomen, tegen elf in het hele jaar ervoor.

    Het aantal sterfgevallen blijft dalen. Afgelopen etmaal werd het overlijden van 31 coronapatiënten geregistreerd. Voor een woensdag is dat het laagste aantal sinds 30 september. In de laatste zeven dagen zijn 252 sterfgevallen genoteerd, en dat weekcijfer was sinds 22 oktober niet zo laag.

    (ANP)

  11. 15:27 10-3-2021

    Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

    Na twee dagen van stijgingen, is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal gedaald. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1913, dat zijn er 50 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Van hen liggen er 560 op de intensive care, vier meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1353 coronapatiënten, een afname van 54 afgelopen etmaal.

    Maandag en dinsdag nam het aantal opgenomen coronapatiënten toe, met respectievelijk 54 en 58. De vijf dagen daarvoor was er juist iedere keer sprake van een daling. Het is LCPS gaat er al een aantal weken van uit dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode stijgt. Dat is het gevolg van de oprukkende besmettelijkere Britse variant van het coronavirus.

    (ANP)

  12. 15:18 10-3-2021

    Studie: Britse variant coronavirus is vaker dodelijk

    Nieuw Brits onderzoek toont aan dat de Britse variant van het coronavirus 32 tot 104 procent dodelijker is dan eerdere verschijnsvormen van het virus. Resultaten van de  studie verschenen woensdag in het British Medical Journal (BMJ). 

    De onderzoekers vergeleken het aantal sterfgevallen onder bijna 55.000 mensen die de Britse variant hadden opgelopen met de sterfte onder een even grote en vergelijkbaar samengestelde groep die Covid-19 had gekregen door een oudere variant. In de groep met de gemuteerde versie waren 28 dagen na een positieve test 227 patiënten overleden. In de groep met een oudere virusvariant telden de wetenschappers in een net zo lang tijdsbestek 141 sterfgevallen.

    Over het gevaar van de gemuteerde versie zijn de afgelopen maanden uiteenlopende analyses verschenen. Meerdere daarvan duiden op een hoger sterfterisico, maar niet allemaal.

    Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zag in eerste instantie geen aanwijzingen dat de Britse mutatie dodelijker zou zijn, maar die inschatting heeft het instituut later bijgesteld. "Inmiddels is uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk geworden dat mensen die daar besmet raken met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan het geval was bij de 'oude' varianten", zo staat te lezen op de website van het RIVM.

    Het Britse onderzoek duidt weliswaar op een hoger sterfterisico, maar de onderzoekers van onder meer de University of Exeter benadrukken tegelijkertijd dat veruit de meeste mensen die besmet raken het overleven. Het sterfterisico komt volgens de studie met de Britse variant neer op 4,1 overlijdens per 1000 besmettingen. Met de varianten die al langer rondgingen, stond dat cijfer op 2,5 per 1000.

    (ANP)

  13. 11:38 10-3-2021

    Nederland krijgt komende twee weken 169.000 extra Pfizer-vaccins

    Nederland krijgt de komende twee weken 169.000 extra coronavaccins van Pfizer. De Europese Commissie heeft nog eens 4 miljoen vaccins van het Amerikaanse farmaconcern gekocht en die worden nog deze maand geleverd.

    De Europese Commissie heeft een nieuw contract afgesloten met de vaccinfabrikant, maakte voorzitter Ursula von der Leyen woensdag bekend. Daarmee kunnen EU-landen bijvoorbeeld beter de strijd aan met nieuwe, besmettelijkere varianten van het virus.

    Pfizer, dat het vaccin samen met het Duitse biotechbedrijf BioNTech maakt, heeft tot dusver minder problemen om te leveren dan wat er is beloofd.

    (ANP)

  14. 11:06 10-3-2021

    Kuipers: glas is halfvol, wacht nog met versoepelingen

    De politiek kan het beste nog een tijdje wachten met verdere versoepeling van de coronamaatregelen, vindt Ernst Kuipers. "Als je het nog even uitstelt, kom je in een veel rustiger vaarwater", zei de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden.

    "Het glas is halfvol", beschreef hij de huidige situatie in de ziekenhuizen. Die zijn ondanks de aanhoudend hoge aantallen Covid-19-patiënten in staat de belangrijkste zorg voor patiënten te leveren. Een deel van de zogeheten planbare zorg, die zonder gezondheidsschade langer kan wachten, stellen ze echter nog altijd uit vanwege de drukte.

    "Binnen deze bandbreedtes kunnen ziekenhuizen het aan", zei Kuipers, terwijl hij wees op cijfers over de ziekenhuisopnames en het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Als dat slechts met 10 procent stijgt, bijvoorbeeld doordat maatregelen worden versoepeld of mensen zich er minder goed aan houden, kan dat op termijn weer leiden tot overbelasting van de zorg.

    Aan de andere kant worden steeds meer mensen gevaccineerd en kan warmer weer een gunstige invloed hebben. "Hoe verder we de curve naar rechts opschuiven, hoe beter de situatie wordt", aldus Kuipers.

    Het aantal ziekenhuisopnames is al een tijd vrij stabiel, maar wel op een hoog niveau. Die stabiliteit is "gunstig", aldus de LNAZ-voorzitter. "Maar we zitten wel op hetzelfde niveau als op eerdere momenten dat er is aangescherpt", schetste hij. Zo snel mogelijk vaccineren is wat hem betreft het devies.

    (ANP)

  15. 11:04 10-3-2021

    'Stel operatie coronapatiënt uit voor kleiner overlijdensrisico'

    Coronapatiënten hebben een meer dan tweeënhalf keer zo groot risico op overlijden na een operatie, als deze plaatsvindt in de eerste zes weken nadat zij positief zijn getest. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek, waar ook zeventien Nederlandse ziekenhuizen hebben deelgenomen.

    Operaties van patiënten die positief zijn getest zouden, indien mogelijk, minstens zeven weken moeten worden uitgesteld, aldus het Universitair Medisch Centrum Groningen.

    Al eerder was bekend dat een infectie met het coronavirus het overlijdensrisico bij operaties vergroot. Volgens de onderzoekers was er tot nu toe nog weinig bekend over hoe lang operaties uitgesteld zouden moeten worden.

    "Beslissingen met betrekking tot het uitstellen van een operatie moeten voor elke patiënt apart worden gemaakt. De voordelen van een uitstel van minimaal zeven weken moeten worden afgewogen tegen de mogelijke risico's van uitstel. Voor sommige urgente operaties, bijvoorbeeld voor gevorderde tumoren, kunnen chirurgen en patiënten besluiten dat de risico's van uitstel niet gerechtvaardigd zijn", zegt Schelto Kruijff, oncologisch chirurg in het UMCG.

    Wereldwijd deden meer dan 140.000 patiënten in bijna 1700 ziekenhuizen mee aan de studie.

    (ANP)

  16. 09:48 10-3-2021

    Duitse grensstreek: extra besmettingen door Nederlands bezoek

    Inwoners van de aan Nederland grenzende Duitse gebieden hebben last van de 'import' van het coronavirus door Nederlands en Belgisch bezoek. Het aantal coronabesmettingen stijgt in deze grensregio's meer dan gemiddeld. De regionale besturen van de regio's Aken, Viersen, Heinsberg, Kleef en Euskirchen vragen in een brandbrief minister-president Armin Laschet van de deelstaat Noordrijn-Westfalen om zo snel mogelijk extra vaccins beschikbaar te stellen voor de grensregio's.

    Het gaat hier om regio's die grenzen aan België, Limburg en Gelderland. Maar langs de hele Nederlandse grens hebben Duitsers last van de invoer van het coronavirus, aldus de regionale bestuurders. Zij wijzen erop dat Duitsland de grenzen met Nederland open wil houden. Maar als gevolg van de duidelijk hogere infecties in Nederland en België ligt ook het aantal coronabesmettingen langs de hele Nederlandse grens in zowel Noordrijn-Westfalen als Nedersaksen hoger dan gemiddeld. "Door de import uit hoog belaste buitenlandse regio's worden enkele Duitse grensregio's zwaar getroffen", aldus de bestuurders in hun brandbrief, waarin ze vragen om extra vaccins.

    Een soortgelijk besluit nam de deelregering van Beieren vorige week. Daar werden 50.000 extra vaccins gestuurd naar de grensregio met Tsjechië.

    (ANP)

  17. 09:29 10-3-2021

    D66 wil meer prikken door minder voorraad te houden

    D66 wil dat er minder coronavaccins in voorraad worden gehouden zodat er meer geprikt kan worden. Dat zegt fractievoorzitter Rob Jetten woensdag tegen RTL Nieuws. Hij verwijst onder meer naar Denemarken, waar een buffer van 10 procent wordt aangehouden. In Nederland ligt dat percentage hoger.

    "Dit zijn de weken waarin vaccineren de grootste gezondheidswinst oplevert en waarin het aanhouden van voorraad het duurst is", aldus Jetten. Hij vindt dat de overheid ouderen en kwetsbaren zo snel mogelijk moet vaccineren.

    Het kabinet hield in eerste instantie een buffer van 100 procent aan om mensen van een tweede prik te kunnen verzekeren. Dat gebeurde met het oog op wisselende en tegenvallende leveringen. Later is de buffer teruggebracht naar 50 procent. Die is is nu nog verder teruggebracht.

    D66 wil dat mensen meer vrijheid krijgen in coronatijd. Dat moet door mensen die gevaccineerd zijn meer vrijheid te geven en gratis sneltesten door de overheid te laten verspreiden. Later op de dag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over het coronabeleid. Daar zal Jetten pleiten voor een kleinere buffer, aldus een woordvoerder van de partij.

    (ANP)

  18. 07:35 10-3-2021

    GroenLinks wil gratis sneltesten voor iedereen

    GroenLinks wil dat iedere Nederlander binnenkort gratis een pakketje sneltesten op het coronavirus thuis ontvangt. Met dat voorstel komt de partij woensdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. "Testen is cruciaal in deze fase van de pandemie", zegt Kamerlid Suzanne Kröger.

    Minister Hugo de Jonge zei eerder deze week dat hij hoopt volgende maand sneltesten te kunnen inzetten. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook voor ongeveer een tientje bij de supermarkt of drogist komen te liggen.

    GroenLinks vindt dat de testen gratis moeten worden uitgedeeld. "Sneltesten moeten een publieke voorziening zijn, waar je net als bij je vaccinatie of een test bij de GGD geen geld voor hoeft neer te leggen", aldus Kröger. "Anders ontstaat er straks een tweedeling in de samenleving."

    Met een negatief testresultaat op zak moeten mensen als het aan GroenLinks ligt meer mogelijkheden krijgen. Het hoger onderwijs heeft daarbij de hoogste prioriteit, maar ook voor horeca, sport, cultuur en evenementen moeten de sneltesten voor meer lucht gaan zorgen.

    Ook D66 is voor gratis sneltesten. De liberaal-democraten vinden tegelijk dat mensen meer vrijheden zouden moeten krijgen als ze zijn gevaccineerd. Mochten ze geen vaccin willen, dan is een negatieve uitslag van een sneltest ook goed, vindt D66.

    (ANP)

  19. 07:32 10-3-2021

    Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland ruim verdubbeld

    Het aantal coronabesmettingen dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is meer dan verdubbeld ten opzichte van het aantal van dinsdagochtend. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde woensdagochtend maar liefst 9146 nieuwe vastgestelde gevallen.

    Dinsdag waren dat er nog slechts 4252, een afname ten opzichte van maandag. Het is in Duitsland een vast patroon dat het aantal vastgestelde besmettingen in en vlak na het weekend lager ligt, om vervolgens te stijgen naarmate de week vordert. In totaal zijn er in Duitsland sinds het begin van de pandemie ruim 2,5 miljoen mensen positief getest op het coronavirus. In de afgelopen 24 uur overleden er in de Bondsrepubliek nog eens 300 personen aan de gevolgen van Covid-19. Daarmee komt het totale dodental op ruim 72.000.

    Bondskanselier Angela Merkel besloot vorige week dat de lockdown van kracht blijft, maar kwam met de deelstaten ook een versoepelingsplan overeen. Sinds maandag mogen inwoners op veel plekken weer mensen thuis ontvangen, maar is het aantal gasten beperkt tot maximaal vijf personen plus kinderen. Boekhandels, bloemenwinkels en tuincentra zijn voor het grootste gedeelte weer open. 

    (ANP)

  20. 05:18 10-3-2021

    Voedselbank wil onafhankelijke stichting voor inkoop voedsel

    Voedselbanken werken met het ministerie aan een plan om miljoenen euro’s nog niet gebruikte coronahulp over te maken naar een nieuwe onafhankelijke stichting. Die moet in geval van nood voedsel inkopen voor de allerarmsten.

    De vier miljoen euro noodhulp voor voedselbanken die vorig jaar vanwege de coronacrisis beschikbaar kwam, moet naar een onafhankelijke stichting die voedsel gaat inkopen. Zo’n vangnet voorkomt dat voedselbanken of de overheid zelf eten moeten kopen. Een scenario dat op de loer ligt wanneer het aantal klanten als gevolg van de pandemie de komende tijd sterk stijgt.

    Lees hier verder

  21. 04:50 10-3-2021

    Brazilië telt weer een recordaantal doden

    Brazilië telde dinsdag opnieuw een recordaantal coronadoden, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

    In het land overleden 1.972 mensen aan de gevolgen van een besmetting. Dat is het hoogste dagelijkse dodental sinds het begin van de pandemie. Het vorige record werd vorige week woensdag gevestigd, met 1.910 doden.

    In totaal overleden in Brazilië inmiddels 268.370 mensen. Dat is het op een na hoogste dodental ter wereld. Alleen in de Verenigde Staten vielen meer slachtoffers. In Brazilië raakten volgens officiële tellingen tot nu toe meer dan 11 miljoen mensen besmet.

    Tot nu toe heeft slechts 4,1 procent van de bevolking een eerste vaccinatieprik gekregen. De vaccinatiecampagne wordt bemoeilijkt door de sceptische houding van president Jair Bolsonaro, die weinig op heeft met coronamaatregelen en het nut van vaccins publiekelijk in twijfel heeft getrokken, tot grote frustratie van epidemiologen en gezondheidsexperts in het land. (Belga/redactie)

  22. 04:39 10-3-2021

    Alaska schrapt als eerste staat vaccinatievoorwaarden

    Alaska is de eerste Amerikaanse staat die bijna alle randvoorwaarden voor een coronaprik schrapt. Terwijl andere staten nog bezig zijn ouderen, kwetsbaren en mensen met vitale beroepen eerst te prikken, komt in Alaska nu iedereen van 16 jaar en ouder die in de staat woont of werkt in aanmerking voor een coronavaccin. Dat heeft gouverneur Mike Dunleavy bekendgemaakt.

    Vorige week verruimde Alaska de voorwaarden al flink. In eerste instantie werden alleen zorgmedewerkers en mensen van 65 jaar en ouder en leraren gevaccineerd, daarna kwamen ook de onder meer de leeftijdsgroep 55-64 in aanmerking en mensen die vanwege gezondheidsredenen in een risicogroep vallen.

    In de VS krijgen staten op basis van advies van de gezondheidsdienst CDC bepaalde hoeveelheden van de verschillende goedgekeurde vaccins. Hoe de staten die vervolgens verdelen, wordt op lokaal niveau besloten.

    Alaska loopt voor op andere staten wat betreft het percentage inwoners dat al een of twee coronaprikken heeft gehad, aldus de CDC. (Redactie)

  23. 01:10 10-3-2021

    Chili vaccineert wereldwijd het snelst

    Chili heeft Israël dinsdag ingehaald als land waar ter wereld de meeste mensen per 100 inwoners in de afgelopen week tegen het coronavirus zijn gevaccineerd.

    "Vandaag hebben we nog een reden om trots te zijn", aldus de Chileense regering. "Chili heeft de eerste plaats ingenomen in de wereldranglijst van toegediende doses per 100 inwoners." Het bericht werd geplaatst even nadat de vaccinatiedata werden gepubliceerd op de statistieksite Our World in Data.

    Volgens die statistieken werd in Chili de afgelopen week elke dag gemiddeld 1,08 van de 100 inwoners ingeënt. In Israël was dat 1,03 van de 100 inwoners. In het Zuid-Amerikaanse land met zo'n 18 miljoen inwoners hebben ruim 4,1 miljoen inwoners al een eerste prik gekregen sinds het inenten er in december van start ging. Dat is ruim 21 procent van de Chileense bevolking.

    Chili was samen met Mexico en Costa Rica het eerste Latijns-Amerikaanse land dat begon met vaccineren tegen het coronavirus. Die landen hadden ook al vroegtijdig onderhandeld met farmaceuten over de inkoop van vaccins. Chili wist de leverantie van 35 miljoen doses gegarandeerd te krijgen, waarvan er al 10 miljoen zijn aangekomen. De meeste van die vaccins zijn geproduceerd door het Chinese Sinovac.

    Ondanks de vaccinatiecampagne kampt Chili vooralsnog met hoge besmettingscijfers. Al enkele dagen worden er meer dan 5000 nieuwe gevallen per dag gemeld. In totaal is het coronavirus er al bij ruim 864.000 personen vastgesteld. De coronapandemie heeft al aan zeker 21.000 mensen het leven gekost. (ANP)

  24. 01:01 10-3-2021

    CBS: zeker 16.000 doden van maart tot en met november

    Het coronavirus heeft in Nederland aan zeker 16.000 mensen het leven gekost. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de periode van maart tot en met november. Onderzoekers hebben hiervoor gekeken naar doodsoorzaakverklaringen van artsen. Daardoor kwamen ook de mensen in beeld die vermoedelijk wel zijn overleden aan Covid-19, maar daar niet op zijn getest.

    Zo'n 13.500 mensen zijn overleden aan het coronavirus en zijn daar ook positief op getest. Ongeveer 2600 gevallen zijn niet getest, maar vermoedde de arts op basis van het klinisch beeld dat Covid-19 de doodsoorzaak was. Bijna zes op de tien mensen die vermoedelijk of zeker zijn overleden aan het virus, ontvingen langdurige zorg. Dat waren bijvoorbeeld veel verpleeghuisbewoners.

    Het aantal coronadoden tot en met oktober was al bekend en daar komt nu het cijfer over november bij. In de laatstgenoemde maand overleden bijna 3200 mensen aan het coronavirus. Alleen in april had Covid-19 tot dan toe meer sterfgevallen veroorzaakt.

    Volgens de onderzoekers overleden in de eerste tien weken van de tweede golf ongeveer 5500 mensen zeker of vermoedelijk aan het coronavirus. Eerder hadden zij al vastgesteld dat in die periode veel meer mensen zijn overleden dan gebruikelijk. Nu weten ze ook dat deze toename volledig toe te schrijven is aan het coronavirus. Tijdens de eerste golf overleden ruim 10.000 mensen aan Covid-19.

    Het CBS telt in de eerste tien weken van de tweede golf twee derde meer coronadoden dan het RIVM. Dat komt omdat het laatstgenoemde instituut sterfgevallen niet in de cijfers opneemt als mensen niet positief zijn getest. Bovendien geven GGD'en het niet altijd door als iemand aan het virus is overleden, ook omdat zij niet verplicht zijn dit te melden. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden