Juridische strijd

Bezorgdienst Deliveroo werkt aan een vertrek uit Nederland

null Beeld Bram Petraeus
Beeld Bram Petraeus

Maaltijdbezorger Deliveroo wil weg uit Nederland. Er zijn te veel investeringen nodig om marktleider of nummer twee te worden. Bovendien dreigt de verplichting om bezorgers in dienst te nemen.

Jelle Brandsma

Deliveroo, bezorger van maaltijden en boodschappen, werkt aan een plan om de activiteiten in Nederland te stoppen. Het Britse bedrijf maakte woensdag bekend dat er fiks meer investeringen nodig zijn om bij de grootste twee in Nederland te horen. Deliveroo ligt al heel lang onder vuur, omdat het bedrijf sinds 2018 bezorgers als zelfstandige laat werken. Volgens een woordvoerder van Deliveroo speelt dat geen rol bij het besluit om een vertrek uit Nederland voor te bereiden.

De fietskoeriers van Deliveroo werken als zelfstandige. Zij worden per opdracht betaald en moeten zelf hun sociale zekerheid regelen, waaronder de pensioenvoorziening. Bezorgers, die riders worden genoemd, klagen dat zij minder opdrachten krijgen als zij om wat voor reden dan ook een maaltijd te laat bezorgen. Van 2015 tot 2018 waren de bezorgers bij het bedrijf in dienst.

Rechtszaken van de FNV

De FNV voert al jaren namens bezorgers rechtszaken tegen Deliveroo. Daarbij wordt uitbetaling van achterstallig loon geëist en het bedrijf zou bezorgers weer in dienst moeten nemen. Binnenkort wordt in deze kwestie een arrest van de Hoge Raad verwacht. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad adviseerde in juni te oordelen dat de bezorgers horen te werken op basis van een arbeidsovereenkomst en dus in dienst moeten worden genomen. Zeker is dat nog niet, maar doorgaans neemt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal over.

Deliveroo rept in het bericht dat het bedrijf woensdag verspreidde met geen woord over de juridische kwestie. “Hoe die zaak ook afloopt, het speelt geen rol bij het besluit om te bekijken of en hoe we uit Nederland kunnen vertrekken”, licht een woordvoerster toe. Maar FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen schat in dat de rechtszaak over de positie van de bezorgers een belangrijk onderdeel is van Deliveroo’s besluit. Als de FNV ook gelijk krijgt van de Hoge Raad, staat Deliveroo een navordering van achterstallig loon te wachten. Dijkhuizen zegt dat de FNV het geld zo nodig bij het moederbedrijf in Londen haalt: “We zullen daartoe alles in het werk stellen”.

In het bericht van Deliveroo geeft het bedrijf aan in Nederland slechts 1 procent van de omzet te halen. Het bedrijf is actief in nog tien andere landen. Deliveroo maakt de meeste winst in landen waar het de grootste of nummer twee is. In Nederland is Thuisbezorgd marktleider en daarna komt Uber Eats.

Platformexpert en ondernemer Martijn Arets: “Voor de investeringen in techniek en bijvoorbeeld marketing is bij dit type bedrijven veel geld nodig en om dat terug te verdienen, heb je verkoopvolumes nodig. Als je in een land niet groot genoeg bent, red je dat niet.” Hij wijst er ook op dat er door de oplopende rente moeilijker financiering is te vinden. De rechtszaak over bezorgers kan wel degelijk een rol spelen, zegt Arets. “Het bedrijf heeft het over een onzeker langetermijnrendement. Het oordeel van de rechter is een van de onzekerheden.”

Makkelijk elders aan de slag

Deliveroo werkt in Nederland met zo’n 4500 actieve bezorgers en heeft vijftig medewerkers in dienst. Het platform bezorgt voor ongeveer 3400 Nederlandse restaurants en heeft boodschappendiensten voor supermarkten in dertig steden. FNV’er Willem Dijkhuizen meent dat de bezorgers van Deliveroo makkelijk elders aan de slag komen, omdat er veel vraag is naar arbeidskrachten. Arets tekent erbij aan dat dat voor een deel van de bezorgers, ‘de kwetsbare groep’, moeilijk kan zijn. “Zij komen misschien wel aan werk, maar is dat tegen betere of tegen slechtere voorwaarden?”

Thuisbezorgd (moederbedrijf van Just Eat Takeaway) heeft de eigen bezorgers in dienst en maakt voor een groot deel gebruik van de bezorgers van de restaurants zelf. Uber Eats huurt net als Deliveroo zzp’ers in als bezorger. Gaat de FNV de pijlen nu richten op Uber? Dijkhuizen: “Dat bedrijf komt onder een vergrootglas, maar we wachten eerst de uitspraak van de Hoge Raad af”.

Lees ook:

Maaltijdbezorgers dwingen hun zwaarbevochten arbeidscontracten toch niet af. Hoe kan dat?

Maaltijdbezorgers van Deliveroo, nu allen freelancers, hebben recht op een arbeidsovereenkomst. Toch is er nog niemand in loondienst. Hoe zit dat?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden