Schok
Beving met een kracht van 2,7 bij Loppersum
De provincie Groningen is opgeschrikt door een aardbeving. De beving is met een magnitude van 2,7 op de Schaal van Richter de zwaarste dit jaar. Het epicentrum ligt in Loppersum.
Hanneke Kamps zat achter de computer, en toen, die knal, het beeldscherm trilde ervan. Een paar seconden later de tweede knal. Naar buiten, de straat op, daar stonden alle buren. Begin 2017 zei de bouwbegeleider tegen haar dat versterken van haar woning te duur zou worden. Slopen en nieuwbouw was de enige optie. Halverwege 2020 wonen ze nog steeds in een huis dat als onveilig te boek staat. “Als ik zo’n betonnen plaat bovenop me krijg, ben ik er geweest.”
“Het doet zeer”, zegt ze. Het huis waar ze dertig jaar lang een leven opbouwden, waar de kinderen werden geboren. “We hadden heel andere plannen, zouden met pensioen gaan en reizen. Maar dit houdt ons dag en nacht bezig.”
Dat geldt ook voor Anneloes de Bruijn. “Mijn hart zit in mijn keel... ik wil hier weg!!!”, twittert ze. Zij maakte vaker aardbevingen mee, maar deze was ‘ongelofelijk heftig’.
Echt !!!Wat een ongelofelijke heftige ontzettende #heftige #aardbeving in #loppersum!! Mijn hart zit in mijn keel ... ik wil hier weg!!!
— Anneloes (@Anneloesis) 14 juli 2020
De Bruijn: “Wij wonen in een rijksmonument in hartje Loppersum. Het Rijk wil graag dat we ons huis onderhouden. Maar datzelfde Rijk zorgt ervoor dat we ons leven lang aan het klussen zijn.” De aardbevingsproblematiek, zegt ze, is zó groot dat je die niet in een paar zinnen kunt vatten. “Vrienden in het westen van het land denken dat alles geregeld is, want de kraan gaat toch dicht, de waardedaling wordt toch gecompenseerd? Het maakt murw”, zegt ze moedeloos.
Recente aardbeving in Nederland: op 2020-07-14 om 15:18:47 UTC (17:18:47 NL) vond bij #Loppersum een #aardbeving plaats met een magnitude van 2.7 (reviewed). https://t.co/vmPMIyc3Zz pic.twitter.com/m6EBOAZThe
— KNMI (@KNMI) 14 juli 2020
Wim Blanken uit Middelstum – zo’n acht kilometer verderop – beaamt dat: de Groningers zijn de boosheid allang voorbij. Hij kent mensen die de huisarts hebben moeten beloven het los te laten. Mensen die niet eens meer naar de schade gaan kijken, want wat maakt het uit? “Als er nu een fakkeltocht zou zijn”, zegt hij, “zou er geen hond meer gaan. Ik niet, in elk geval. De scheuren in je huis zijn erg, maar de sociale scheuren zijn nog vele malen erger.”
‘Hoop dat nu ook doordringt in Den Haag dat we er nog lang niet zijn en dat nu eindelijk echte stappen worden gezet naar een veilig en gezond gebied’, twittert burgemeester Hans Engels van Loppersum. ‘Sorry, ik wist niet dat u nog gelooft in sprookjes!’ reageert Bettie van Veen.
Lees ook:
De Groningse bodem blijft nog wel ‘twee, twintig of tweehonderd jaar’ onrustig
De gaswinning wordt afgebouwd, maar bevingen, zoals die van woensdag, teisteren het noorden van het land voorlopig nog wel. Wat verwachten deskundigen?
Expert: Bevingsschade Groningen valt niet vast te stellen, dus geef iedereen compensatie
De aardbevingen in Groningen zijn te klein om te kunnen vaststellen welke schade zij veroorzaken. Nederland kan daarom beter stoppen met het inventariseren van schade, zegt een onafhankelijke expert. Beter is het om iedereen in het gebied te compenseren.