Marengoproces

Betrouwbaarheid kroongetuige Nabil B. is voor justitie van groot belang

Rechtbanktekening van (vanaf linksboven) eerste rij: Mohammed R., Zacharia A., Charifel A., Mohammed A. tweede rij: Zakaria el H., Bagdad el H., Ricardo O. derde rij: Ashraf B., Mohamed M. en Zakaria R. tijdens een zitting in het grote liquidatieproces Marengo. Beeld ANP

Het moordproces rond de criminele organisatie van de voortvluchtige drugshandelaar Ridouan T. dijt nog steeds uit: zeventien verdachten telt de zaak nu. 

Maar hoe betrouwbaar is kroongetuige Nabil B.? Over die vraag was gisteren veel te doen tijdens de eerste openbare zitting sinds de moord op zijn advocaat Derk Wiersum.

Neem de kwestie van de mogelijke betrokkenheid van B. bij het beramen van een liquidatiepoging vanuit zijn cel. Doelwit en medeverdachte Mohamed R. verklaarde dat de kroongetuige dat deed met een telefoon waarover hij de beschikking had. Dat B. een telefoon in zijn cel heeft gehad, wist justitie. Maar verder is er volgens het OM geen bewijs gevonden voor de ‘buitengewoon schadelijke’ aantijging richting B. over de liquidatiepoging. Bovendien heeft R. zijn bewering niet verder onderbouwd.  

Een vreemde redenering, vindt diens advocaat. Alle verklaringen van de kroongetuige worden door het OM ‘op zijn blauwe ogen geloofd’, terwijl zaken waardoor B. in een kwaad daglicht komt te staan terzijde worden geschoven als ongeloofwaardig. Het is voor de verdediging bovendien bijzonder lastig om met onderbouwingen te komen zolang zij nog niet beschikken over het hele dossier, vindt R.’s raadsman. Iets waar ook advocaten van andere verdachten zich tegen de rechter over beklaagden.

Onverwacht is het niet dat de verdediging de strategie kiest om de geloofwaardigheid van B. in twijfel te trekken. Er is het OM veel aan gelegen dat de kroongetuige betrouwbaar is. Justitie heeft veel berichten in handen waarin verdachten onderling praten over liquidaties – de groep gebruikte daarvoor speciale versleutelde telefoons die de politie wist te kraken. Maar daarnaast zijn de tientallen verklaringen die de kroongetuige aflegde in ruil voor strafvermindering cruciaal om de zaak rond te krijgen.

De kroongetuige keek gisteren vanaf een onbekende locatie mee met de zitting in de – nog zwaarder dan anders – beveiligde rechtbank bij Schiphol. Hij heeft momenteel geen advocaat. De raadsman die het stokje van Derk Wiersum overnam na diens gewelddadige dood, legde de verdediging onlangs neer. Een opvolger heeft zich nog niet gemeld bij de rechtbank.

De andere belangrijke man in het megaproces met de naam ‘Marengo’, de nog altijd voortvluchtige hoofdverdachte Ridouan T., moet het ook nog zonder advocaat stellen. Zijn raadsvrouw gooide de handdoek in de ring omdat zij vond dat ze onvoldoende ruimte kreeg om in het belang van haar cliënt onderzoek te doen. 

Het OM mikt op inhoudelijke behandeling van de zaak in het najaar van 2020. Daarvoor moet er een hoop werk worden verzet. Zo loopt het onderzoek naar het mogelijke aandeel van T. in de moord op Wiersum nog.

Lees ook 

Waar gaat het Marengo-onderzoek om?

Na de moord op Derk Wiersum maakte Trouw een tijdlijn. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden