Viruswaanzin

Betogers Viruswaanzin kloppen aan de deur bij de media

Demonstranten voor het gebouw waar de redacties van Trouw, de Volkskrant en Het Parool gehuisvest zijn. Beeld ANP
Demonstranten voor het gebouw waar de redacties van Trouw, de Volkskrant en Het Parool gehuisvest zijn.Beeld ANP

Actiegroep Viruswaanzin protesteert bij redacties in Amsterdam en Hilversum. De actievoerders vinden dat de media niet kritisch genoeg zijn over de coronamaatregelen.

Renée van Marrewijk

De demonstranten staan voor het gebouw van DPG Media, waar deze krant ook toe behoort. In Hilversum wordt gedemonstreerd voor het gebouw van de NOS. Op die omroep hebben de demonstranten het meeste kritiek, omdat die een spreekbuis van de overheid zou zijn.

De meesten van de ongeveer dertig actievoerders in Amsterdam geloven niet in het nut van de coronamaatregelen. De betogers, die elkaar vaak kennen van Facebook en van andere demonstraties, knuffelen onderling volop en ze schudden elkaars handen.

Volgens betoger Maureen Janssen is anderhalve meter afstand houden alleen maar schadelijk. “Kinderen worden geïndoctrineerd op deze manier. Ze leren nu dat dichtbij mensen komen gevaarlijk is. Over vijftig jaar zul je de gevolgen daarvan nog steeds merken.”

De betogers hebben kritiek op de maatregelen zelf, maar vooral ook op de manier waarop de media ermee omgaan. “De echte vijand is niet het virus zelf, maar het feit dat de media zich als schapen gedragen. Ze zijn hun kritisch vermogen kwijt.” Janssen leest naar eigen zeggen al dertig jaar geen krant meer.

Monddood

Om twaalf uur, wanneer het testluchtalarm gaat, blijven de demonstranten stilstaan en doen ze bijna allemaal een hand voor hun mond omdat ze, zegt demonstrant Janssen achteraf, monddood worden gemaakt.

Volgens Mordechai Krispijn, leider van het spontane protest, zijn de media vooral niet kritisch genoeg over het RIVM. Media nemen te snel aan dat het RIVM de goede aanpak heeft, vindt hij. “Het RIVM zou er best wel eens naast kunnen zitten. En waar staan jullie dan?”

De demonstranten zeggen zich niet veilig te voelen. “Toen ik de politie hier zag aankomen, begon ik me al af te vragen wanneer de waterkanonnen zouden komen,” aldus Janssen. “We worden weggezet als hooligans en relschoppers, terwijl wij gewoon vreedzaam moeten kunnen demonstreren.” Het protest verloopt echter rustig en de politie grijpt niet in.

Lees ook:

Demonstreren tegen de coronaregels: ‘Wat er nu gebeurt, is level Hongkong. Het einde van de democratie’

Met een vrijheidsmars in Amsterdam lieten mensen zondag hun ongenoegen over de coronamaatregelen blijken. ‘Het gevoel dat je overal kunt worden beboet vind ik zeer intimiderend.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden