SITE Artikel nieuws op wit typografie illustratie

Bestuurscrisis

Bestuurscrisis breidt zich uit: Vrehen ook weg bij Natuurrijk Limburg

SITE Artikel nieuws op wit typografie illustratieBeeld Anita Huisman

De bestuurscrisis in de provincie Limburg breidt zich uit. Herman Vrehen, die eerder is ontslagen als directeur van de Limburgse landschapsbeheerder IKL, is nu ook uit zijn functie ontheven als bestuurslid van coöperatie Natuurrijk Limburg.

Redactie/ANP

Waarnemend directeur Jan Claassen van Natuurrijk Limburg bevestigde dinsdag een bericht hierover in NRC. De affaire rond Herman Vrehen leidde afgelopen vrijdag tot het aftreden van het voltallige college van Gedeputeerde Staten van Limburg en van gouverneur Theo Bovens. NRC meldde eerder dat Vrehen als directeur van IKL tonnen aan provinciale subsidies zou hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen, die opdrachten uitvoerden voor IKL.

Vrehen was tot 2009 CDA-gedeputeerde. Toen moest hij weg wegens een mogelijke integriteitsschending. Voormalig voorzitter van het CDA in Limburg Dieudonné Akkermans, burgemeester van Eijsden-Margraten, hielp Vrehen aan een baantje als directeur van IKL. Akkermans was tot voor kort voorzitter van de raad van toezicht van IKL. De raad stapte na de publicaties in NRC op.

Medewerkers op non-actief

De gang van zaken rond IKL veroorzaakt intussen ook bestuurlijke crises bij organisaties die bij IKL betrokken zijn. Binnen Natuurrijk Limburg is er een conflict over de te volgen route naar de toekomst, dat leidde tot het op non-actief zetten van directeur Eppo Timmer. Binnen een andere organisatie die zaken deed met IKL, Natuurinclusieve Landbouw, besloot de raad van toezicht een onafhankelijk integriteitsonderzoek in te stellen. Ook daar is een medewerker op non-actief gezet.

Natuurrijk Limburg houdt zich net als IKL bezig met het onderhoud van natuur en landschap, en deed de afgelopen jaren zaken met IKL. Waarnemend directeur Claassen kon dinsdag niet toelichten op grond waarvan Vrehen uit het bestuur van Natuurrijk Limburg is gezet. Claassen is pas sinds eind vorige week waarnemer, lichtte hij toe. Hij neemt waar na het op non-actief zetten van Timmer.

Volgens NRC is ook directeur Bram Derikx van stichting Natuurinclusieve Landbouw in Limburg op non-actief gezet. Deze stichting is gelieerd aan de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB en voert voor IKL projecten uit. De LLTB wilde het op non-actief zetten van Derikx ‘bevestigen noch ontkennen’. “Wij noemen geen namen”, zei een woordvoerder van de LLTB dinsdagochtend.

Lees ook:

Gedeputeerde Staten en gouverneur Limburg stappen per direct op

Het college van Gedeputeerde Staten van Limburg en gouverneur Theo Bovens (CDA) zijn vrijdagmiddag per direct opgestapt. In een toespraak voor Provinciale Staten maakte Bovens zijn aftreden bekend. Hij blijft wel waarnemer tot een opvolger is benoemd. Eerder op de dag stapten ook de vijf gedeputeerden op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden