Nieuws Zorg

Bestuur vereniging voor verpleegkundigen stapt op

Beeld ANP

Het bestuur van de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) is dinsdag afgetreden.

“De afgelopen tijd is het vertrouwen van verpleegkundigen in hun beroepsvereniging geschonden”, ­aldus aftredend voorzitter Henk Bakker. “Dat komt doordat wij als bestuur niet de juiste keuzes hebben gemaakt over het wetsontwerp Big 2 en de hieraan gekoppelde overgangsregeling. Ook hebben we onze achterban niet voldoende de kans gegeven zich over zo’n belangrijk onderwerp uit te spreken. Dat spijt ons enorm en daar nemen we nu ­onze verantwoordelijkheid voor.”

Minister Bruno Bruins (medische zorg) wil met de nieuwe wet Big 2 twee registers maken voor verpleegkundigen met een mbo- en een hbo-opleiding. De wet had de geboorte moeten betekenen van de ‘regieverpleegkundige’ met extra taken en verantwoordelijkheden. Dat leidde tot onrust, omdat mogelijk tienduizenden ervaren verpleegkundigen extra scholing zouden moeten volgen en zich achtergesteld voelden bij jonge, pas afgestudeerde collega’s.

Veel verpleegkundigen verwijten V&VN dat het haar leden te weinig betrokken heeft bij het besluit om de wet te steunen. De ledenraad wil op korte termijn een interim-­bestuur vormen dat wel op vertrouwen kan rekenen.

Lees ook

Nieuwe wet zorgt voor verdeeldheid onder verpleegkundigen

Een nieuwe wet bepaalt dat er straks twee soorten verpleegkundigen zijn. En daar is niet iedereen blij mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden