Geboorte

Beschuit met zwart-witte muisjes: eerste Nederlandse pandababy geboren

Pandajong in Berlijnse dierentuin, foto ter illustratie. Beeld AFP
Pandajong in Berlijnse dierentuin, foto ter illustratie.Beeld AFP

Reuzenpanda Wu Wen, die sinds 2017 in Ouwehands Dierenpark in Rhenen verblijft, is bevallen. Dat gebeurde vrijdag. “De bevalling begon voor ons ook onverwacht, maar dit is echt fantastisch nieuws”, laat Directeur Robin de Lange weten.

Redactie

De laatste tijd waren er al hoopvolle tekenen dat Wu Wen in verwachting was. De panda nestelde zich in het kraamhol in het pandahok en dat gebeurde nog niet eerder. Bovendien steeg de hormoonspiegel in de urine van de panda. Wu Wen kwam drie jaar geleden samen met Xing Ya naar Nederland. In januari van dit jaar paarden de beren voor het eerst.

Directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark in Rhenen is “zo ontzettend blij” met de geboorte van de eerste pandababy in Nederland. “Het is echt fantastisch nieuws. De bevalling begon ook voor ons onverwacht. En toen bleek dat er echt een jong was geboren, waren we allemaal een beetje emotioneel”, zegt hij zaterdag. Maandag gaat het personeel van de vanwege het coronavirus gesloten dierentuin “beschuit met zwart-witte muisjes” eten, belooft De Lange.

Wu Wen en het jong maken het goed, meldt het dierenpark zaterdag. “Als het jong over een paar maanden uit het kraamhol komt, kunnen we zien wat het geslacht is. Pas dan krijgt de kleine reuzenpanda een naam”, meldt het dierenpark. Als het jong wat gegroeid is, heeft leren lopen en moeder Wu Wen kan volgen, gaat het binnenverblijf open. Dierverzorgers houden de ontwikkeling van het jong ondertussen via camerabeelden goed in de gaten, zoals hieronder te zien.

Wu Wen met haar pandajong in haar bek Beeld Ouwehands Dierenpark Rhenen
Wu Wen met haar pandajong in haar bekBeeld Ouwehands Dierenpark Rhenen

Het reuzenpandajong is eigendom van China, net zoals Xing Ya en Wu Wen. Het mag vier jaar in Nederland blijven. Daarna gaat het naar China om daar verder bij te dragen aan het fokprogramma. Ouwehands heeft de reuzenpanda’s te leen van het pandafokcentrum in China. De beren maken deel uit van een wereldwijd fokprogramma en blijven 15 jaar in Nederland. Het is de bedoeling dat ze in die tijd voor meer jongen zorgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden