Strafzaak

Beruchte drugscrimineel ‘De Chileen’ krijgt elf jaar cel, maar het OM wil meer

Rechtbanktekening van Richard R., beter bekend als Rico de Chileen.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van Richard R., beter bekend als Rico de Chileen.Beeld ANP

Rico de Chileen, een berucht kopstuk in de internationale drugshandel, is veroordeeld tot elf jaar cel. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie.

Marco Visser

“Ontluisterend en weerzinwekkend dat u zo over leven en dood denkt te kunnen beschikken”, zei de rechter in Amsterdam tegen een van de belangrijkste criminele kopstukken in Nederland. Richard R., in het criminele milieu bekend als Rico de Chileen, moet elf jaar de cel in omdat hij leidinggaf aan een criminele organisatie met als oogmerk moord en witwassen.

Hoezeer de rechtbank ook haar afschuw liet blijken voor de ‘moordorganisatie’ die telkens ‘geld of wraak’ als motief had, toch was de straf lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die wilde de Chileen veertien jaar vastzetten. Dat het vonnis milder was, kwam doordat de rechter Richard R. vrijsprak van deelname aan een bende gericht op cocaïnehandel en wapenbezit. Ook de lange duur van het proces woog de rechtbank mee.

De band met Ridouan T.

Rico de Chileen was een van de drie leden van het criminele verbond van Ridouan T. en Naoufal ‘Noffel’ F. Dit ‘broederschap’ speelde volgens het OM een leidende rol in de Nederlandse drugshandel en alle liquidaties die daarbij hoorden. Ridouan T. is het kopstuk in het Marengo-proces dat nog in volle gang is. Naoufal F. is in 2019 veroordeeld tot levenslang wegens zijn rol bij liquidaties.

Richard R. werd opgepakt in Chili. Het OM vroeg om zijn uitlevering. Daar gingen de Chileense autoriteiten in mee en in maart 2018 kwam R. aan in Nederland. Voordat Chili akkoord ging met de uitlevering moest het OM in Nederland wel stevige bewijzen laten zien. Dat lukte voor drugshandel en witwassen. Maar Chili heeft geen toestemming gegeven om Richard R. te vervolgen voor de liquidaties. Waarschijnlijk vinden de autoriteiten daar de bewijzen niet sterk genoeg voor. Het OM hoopt Chili alsnog te overtuigen zodat het R. kan vervolgen voor de moorden.

De eerste stappen

Richard R. staat niet voor niets bekend als Rico de Chileen. Hij is er geboren. Als kind kwam hij naar Nederland toen zijn ouders uit Chili waren gevlucht voor dictator Pinochet. De vader van R. kwam in Nederland al snel in aanraking met drugshandel. Begin jaren negentig pakte de politie hem op en belandde hij in de gevangenis. R. zelf maakte via zijn vader kennis met cocaïnehandel omdat hij weleens als tolk optrad. Hij spreekt namelijk goed Spaans en Nederlands. Daarnaast was Richard R. actief in Amsterdamse jeugdbendes.

Een van zijn jeugdvrienden was Gwenette Martha. Wie graaft in de Amsterdamse onderwereld komt als vanzelf uit op de liquidatie van Martha in 2014. Die ontketende een strijd om de macht waarbij twee groepen tegenover elkaar stonden. Aan de ene kant was dat de groep die achter de moord op Martha zou zitten, en aan de andere kant waren dat de Martha-getrouwen, onder wie Richard R. Hij zou betrokken zijn bij diverse wraakmoorden, maar het OM kan R. daarvoor dus niet rechtstreeks vervolgen. Wel veroordeelde de rechtbank hem voor het afgeleide ‘leidinggeven aan een organisatie die opdracht gaf tot liquidaties’.

Versleutelde berichten

Belangrijk in de bewijsvoering zijn de berichten die Richard R. via zijn telefoon stuurde naar zijn kompanen. Huiveringwekkende berichten, volgens de rechter. Deze waren versleuteld via PGP, wat staat voor Pretty Good Privacy. Maar justitie heeft een deel van de sleutel in handen en kan teruglezen wat de criminelen aan elkaar schreven. Die berichten geven volgens het OM een glashelder beeld van de activiteiten van de drugshandelaren. In die berichten spreken de criminelen ook over de moorden.

R. blijft de beschuldigingen van de hand wijzen. Volgens de Chileen heeft het OM een trofee van hem gemaakt.

Lees ook:

Nabil B. niet langer kroongetuige, omdat ‘OM faalt op ieder vlak’

Ridouan T. moet zich wel verantwoorden voor zijn rol bij liquidaties in het Marengo-proces. Dat verloopt voor het OM nog niet optimaal nu kroongetuige Nabil B. het laat afweten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden