ReportageWeg uit de Randstad

Bert en Veronique verruilden de Randstad voor Friesland: ‘Het is toch waanzinnig om zo te wonen?’

Bert Wimmers en Veronique van Weel verhuisden vanuit Purmerend naar Friesland. Beeld Sjaak Verboom
Bert Wimmers en Veronique van Weel verhuisden vanuit Purmerend naar Friesland.Beeld Sjaak Verboom

Het Noorden wil meer woningen bouwen voor Randstedelingen. Bert Wimmers en Veronique van Weel verruilden de drukke Randstad al voor het rustige Friesland. Zij wonen nu een half jaar in Elfstedenstad Workum. ‘Hier heb je ook alles.’

Ras-Amsterdammer Bert Wimmers (66) was altijd wat onrustig van aard. “Ik kan ongeduldig zijn. Maar sinds ik in Friesland woon ben ik relaxter”, zegt hij thuis op de bank in de lange, ruime woonkamer in Workum. Een half jaar woont hij daar nu met zijn partner Veronique van Weel (59). Hun woning stamt uit 1800 en is maar liefst 26 meter lang. Aan de wand hangt kleurige moderne kunst. In de achterkamer staat een pooltafel. “Daar hebben we nu ruimte voor”, zegt Wimmers. De woonkeuken is al even ruim. Hun tuin grenst aan het water. “We willen nog een bootje”, grijnst hij. “Het is toch waanzinnig om zo te wonen? Ik voel me een wereldkampioen!”

Beiden zijn Randstedelingen. Wimmers werd geboren in Amsterdam, Van Weel in Zaanstad. Samen woonde het stel zeven jaar in een doorzonwoning in Purmerend. Die lieten ze ook opknappen, met het idee er nooit meer weg te gaan. “Maar we wilden een ruimere woonkamer”, vertelt Wimmers. “En ik een grote tuin, want ik hou van tuinieren”, vult Van Weel aan.

It heitelân’

Wimmers wilde het liefst terug naar Amsterdam. “Maar huizen zijn daar niet te betalen.” Ze keken in Hoorn en Alkmaar, maar dat was het ook niet. Op huizenjacht belandden ze in Friesland. Wimmers: “Ik kwam hier vroeger vaak om te zeilen en te stappen met vrienden. Geweldig! Ik voelde me toen al aangetrokken tot Friesland.” Van Weel kende Friesland van de autotochtjes naar Harlingen, Bolsward, Franeker en Leeuwarden, die ze samen maakten. Dus toen begonnen ze na te denken over wonen in ‘it heitelân’.

Van Weel was niet direct om. “Onze kinderen wonen allemaal in het Westen. Dat is van hieruit meer dan een uur rijden.” Tot haar zus, die in Thailand woont, zei dat zij twaalf uur in het vliegtuig zat om haar kinderen te zien. Wimmers: “Toen viel het kwartje.” Op hun zoektocht naar een huis in Friesland bekeken ze diverse woningen. “Toeval en een stuk geluk”, zegt Wimmers, bracht hen naar het huis waar ze nu wonen. “Workum is een prachtig oud stadje met een leuke sfeer. ’s Zomers is het erg druk met toeristen, ’s winters is het rustig. Als je hier de straat uitloopt ben je direct in de weilanden. Je zit dicht bij het IJsselmeer en de bossen van Gaasterland zijn op een kwartiertje rijden.”

Welkomstkaartje van de buren

Van westerlingen schrikken ze in de Elfstedenstad niet, merkten ze. “Toen we hier kwamen wonen, lagen er kaartjes in de bus van mensen uit de straat. Om ons welkom te heten.” Vooral de gemoedelijkheid spreekt hen aan. “Mensen zijn vriendelijker in de omgang. In de winkel nemen ze alle tijd voor je.” Van Weel: “Heel grappig is dat iedereen je hier ook groet op straat. We zijn het zelf ook gaan doen.” Wimmers: “Als je hier door een dorpje rijdt, steken mensen hun hand op.” Lachend: “In het begin keek ik nog achterom wie ze precies groetten.”

Wimmers werkte jaren in de gezondheidszorg als verpleegkundige. Ook was hij taxichauffeur in Amsterdam. Hij was met pensioen toen hij verkaste naar Friesland. Van Weel zegde haar baan op en zoekt nog werk in de administratieve sector. Online volgt ze een cursus Fries. “Ik heb nu nog het gevoel hier een beetje te gast te zijn, maar als ik werk heb, zal ik vast meer ingeburgerd raken.” Terug naar het Westen hoeven ze niet. Wimmers: “Ja, Amsterdam heeft veel te bieden. Maar hier heb je ook van alles. De Sneekweek en het skûtsjesilen bijvoorbeeld.”

Lees ook:

Noordelijke provincies kunnen een groot deel van het totale woningtekort oplossen

Maar dan moet Den Haag de portemonnee trekken voor snellere treinverbindingen, vinden de bestuurders

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden