Asielopvang

Beoogde noodopvang Someren waarschijnlijk in brand gestoken

Politieonderzoek na de brand bij kampeerboerderij De Hoof in het Brabantse Someren.  Beeld ANP
Politieonderzoek na de brand bij kampeerboerderij De Hoof in het Brabantse Someren.Beeld ANP

Een opvanglocatie voor asielzoekers in Someren in Brabant is waarschijnlijk in brand gestoken.

Tim van der Pal

In een kampeerboerderij die vanaf volgende week 450 asielzoekers moet huisvesten, is woensdagavond brand uitgebroken. De brandweer denkt dat het vuur aan De Hoof in het Brabantse Someren is aangestoken. Er is aanzienlijke water- en rookschade ontstaan.

Dinsdagavond spraken de burgemeester en een wethouder van Someren nog met bewoners over asielzoekers in De Hoof. Op een speciale inloopavond uitten dorpsbewoners volgens Omroep Brabant felle kritiek op de lokale politiek. Er heerst angst voor de veiligheid en overlast. Wethouder Louis Swinkels werd regelmatig uitgelachen door aanwezigen in de zaal, aldus Omroep Brabant.

null Beeld

Someren wil geen opvang meer in sporthallen

De gemeente Someren is van plan De Hoof te gebruiken als crisisnoodopvanglocatie voor asielzoekers die al langer in Nederland zijn. De afgelopen tijd verbleven mensen lange tijd in sporthallen op verschillende plekken in Brabant. Someren zegt al meer te doen dan andere gemeenten, maar vindt dat de huidige opvang in de provincie niet voldoet. Het college schrijft: ‘Gezien de – soms zelfs mensonwaardige – crisissituatie in Ter Apel, voelt de gemeente Someren zich genoodzaakt tijdelijk hulp te bieden’. Het kabinet werkt aan een wet om gemeenten te kunnen verplichten asielzoekers op te vangen.

Rond half één ’s nachts brak de brand uit in de kampeerboerderij. De brandweer had het vuur snel onder controle en voorkwam dat het rieten dak vlam vatte. Daarvoor waren wel drie blusvoertuigen en een hoogwerker nodig. In de boerderij bevonden zich tijdens de brand geen mensen, er raakte niemand gewond.

Burgemeester Dilia Blok van Someren noemt de brand ‘verschrikkelijk’. ‘Het is vreselijk voor de eigenaren die met hart en ziel al jaren deze groepsaccommodatie runnen’, aldus Blok in een verklaring. ‘Gelukkig waren er geen mensen in het gebouw en zijn er geen slachtoffers gevallen.’ De gevolgen van de brand zijn Blok nog niet duidelijk, maar ‘het mag duidelijk zijn dat ik dit soort gewelddadige acties afkeur’.

Eerder al brand in Hardenberg

Vorige week werd er in Hardenberg ook al brand gesticht in een opvanglocatie voor vluchtelingen: tot twee keer toe vatte het oude schoolgebouw vlam. Er zouden Oekraïners in worden opgevangen, maar hun ontvangst is uitgesteld. Er is rookschade in het gebouw en een ruit sneuvelde.

Tegenover De Stentor zei Maarten Offinga, de burgemeester van het dorp, nooit te zwichten voor vernieling of brandstichting. De politie zoekt nog naar de brandstichters.

Lees ook:

Burenzorg is het motto van Tubbergen, maar bij een azc trekken ze de grens

Waar komt de woede van de Tubbergers vandaan over het nieuwe azc?Komt dat omdat het azc dorpsbewoners wordt opgelegd, of is er meer aan de hand? ‘We hebben helemaal geen hekel aan andere mensen, we zijn het alleen niet gewend.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden