Toeslagenaffaire

Belastingdienst overtrad minstens dertien keer de wet, blijkt uit overzicht ministerie van financiën

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen en staatssecretaris Hans Vijlbrief. Beeld ANP
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen en staatssecretaris Hans Vijlbrief.Beeld ANP

In de afgelopen zeven jaar heeft de Belastingdienst zeker dertien keer diverse wetten overtreden. Of het vaker gebeurde, wordt nog onderzocht. Dit blijkt uit een overzicht dat het ministerie van financiën naar de Kamer stuurde.

Dertien keer zijn wetten overtreden door de Belastingdienst. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie van financiën heeft nog geen compleet overzicht van gevallen waarin de Belastingdienst zich niet aan de wet heeft gehouden. Er kunnen nog meer zaken boven water komen die systematisch blijken, stellen de staatssecretarissen Hans Vijlbrief (fiscus) en Alexandra van Huffelen (toeslagen). Als dat gebeurt, wordt de Kamer daarover later geïnformeerd.

Het Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) verzocht in februari via een motie om een overzicht van alle wetten die de afgelopen zeven jaar door de Belastingdienst zijn geschonden. In een reactie stelt Omtzigt: “Dwingend leesvoer voor een gebrek aan rechtsstatelijkheid”. Hij hekelt de onbetrouwbare manier waarop de overheid burgers behandelt en beklaagt zich erover dat het overzicht niet compleet is.

Al eerder was bekend dat de wet is overtreden bij de kinderopvangtoeslagaffaire. Ten onrechte werden ouders beschuldigd van fraude en moesten zij vaak tienduizenden euro’s terugbetalen. Daarbij is de wet op allerlei manieren overtreden. Zo vaak dat de staatssecretarissen de opsomming die zij geven in hun brief ‘niet-limitatief’ noemen.

Een greep uit de andere voorbeelden waarbij de wet werd overtreden: als een burger telefonisch het bezwaar tegen een belastingaanslag introk, werd daarvan geen schriftelijke bevestiging gestuurd; zonder goed onderzoek werd medewerking aan schuldsanering geweigerd; aanvragen door ouders met lage inkomens voor een kindgebonden budget werden niet in behandeling genomen.

Zo snel en zorgvuldig mogelijk oplossen

Vijlbrief en Van Huffelen schrijven dat zij over alle bekende overtredingen de Kamer eerder al hebben geïnformeerd. Zij noemen het feit dat de wet met regelmaat wordt overtreden ‘ernstig’. Wel handelt de Belastingdienst volgens hen ‘in het algemeen volgens wet- en regelgeving’. Zij proberen, voor zover dat nog niet is gebeurd, situaties waarin de Belastingdienst tegen de wet handelt of heeft gehandeld ‘zo snel en zorgvuldig mogelijk op te lossen’.

Advocate Eva González Pérez, die een aantal van de door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders bijstond, spreekt tegen dat de Kamer over alle overtredingen is geïnformeerd. De Belastingdienst had de gewoonte om de partner van iemand die een toeslag krijgt een brief te sturen als uit de administratie bleek dat er een wijziging had plaatsgevonden in de samenstelling het huishouden. De toeslag werd stopgezet als de brief niet getekend retour kwam. De rechter bepaalde in 2019 dat dit in strijd is met de wet, schrijft het ministerie. Toch gebeurt het nog steeds, erkennen de staatssecretarissen. “Dat is nooit aan de Kamer gemeld”, zegt González Pérez. Zij kent de uitspraak ook niet. Ook Omtzigt herinnert zich niet dat deze schending van de wet eerder aan de Kamer is gemeld.

Lees ook:

Advies van de Hoge Raad: Geen vervolging van ministers voor toeslagenaffaire

De procureur-generaal bij de Hoge Raad, Jos Silvis, ziet geen aanknopingspunten voor een strafrechtelijk onderzoek tegen ministers en staatssecretarissen in de kinderopvangtoeslagenaffaire.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden