Vaccinatie

Belangstelling griepprik groter dan ooit

Een jonge fan van FC Barcelona krijgt een griepprik tijdens een bezoek aan een huisartsenpraktijk. Het RIVM verwacht dat dit jaar meer mensen een griepprik halen, vanwege het coronavirus.  Beeld ANP
Een jonge fan van FC Barcelona krijgt een griepprik tijdens een bezoek aan een huisartsenpraktijk. Het RIVM verwacht dat dit jaar meer mensen een griepprik halen, vanwege het coronavirus.Beeld ANP

De belangstelling voor de griepprik is dit jaar groter dan ooit. Het RIVM en de stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG) kunnen op dit moment niet zeggen of dit leidt tot een tekort van het griepvaccin.

Weert Schenk

De campagne voor de griepprik is momenteel in volle gang. Er zijn volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging huisartsen die al veel meer vraag krijgen dan het aantal vaccins waarover zij beschikken. Maar er zijn ook praktijken die een overschot hebben, terwijl op veel plaatsen de inenting nog moet beginnen. In november zullen de eventueel overgebleven vaccins herverdeeld worden ten behoeve van de risicogroepen.

De griepprik is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. In totaal ontvangen jaarlijks zes miljoen mensen van de huisarts een uitnodiging voor het halen van de gratis griepprik. Het vaccin verkleint de kans op griep en biedt daarnaast bescherming tegen de ernstige gevolgen van de ziekte.

Een half miljoen vaccins extra

Vanwege het coronavirus hadden het RIVM en de stichting SNPG al een grotere vraag naar de griepprik verwacht. Om die reden waren in de zomer al een half miljoen vaccins extra ingekocht. Om tot een evenredige verdeling te komen mochten huisartsen hun normale bestelling met niet meer verhogen dan 15 procent. Volgens onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel daalde de animo voor de prik al jaren. In 2008 haalde 72 procent van de doelgroep een injectie, tien jaar later was dit nog maar 50 procent.

Volgens het RIVM is de griep in ons land nog niet duidelijk aanwezig. Het instituut zegt dat op het zuidelijk halfrond het griepseizoen ‘mild’ is verlopen. Dat kan te maken hebben met de maatregelen die niet alleen helpen tegen de verspreiding van het coronavirus, maar ook tegen de verspreiding van de griep, aldus het RIVM.

Lees ook:

Een vervelend aspect van alle discussies over het griepvaccin: er zitten harde schreeuwers aan tafel

De ontmaskering van de griepprik, ik denk dat je het wel zo kunt noemen, begon in 2011 door Dick Bijl epidemioloog en toen hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin,onafhankelijke informatiebron over de werking van geneesmiddelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden