null

Zelfbeschikking

Belangenclubs blij met versimpelen wijziging geslachtsregistratie

Beeld Anita Huisman

Belangenorganisaties voor transgender personen zijn blij dat het wijzigen van een geslachtsregistratie binnenkort mogelijk makkelijker wordt. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker diende dinsdag een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer.

Volgens de organisaties is de voorgestelde versimpeling “van groot belang voor het zelfbeschikkingsrecht” van mensen die hun geslachtsregistratie willen veranderen.

In het voorstel van de minister staat dat mensen die hun geslachtsregistratie in een officieel document willen wijzigen van bijvoorbeeld een V (vrouw) naar een M (man), daarvoor niet langer een zogeheten ‘deskundigenverklaring’ van een psycholoog nodig hebben. Als het aan de minister ligt is voor mensen boven de zestien jaar straks een melding bij de burgerlijke stand in hun woonplaats voldoende. Vier tot twaalf weken later moet de wens dan nog eens worden bevestigd. Ook voor mensen onder de zestien jaar wordt het mogelijk om hun officiële geslachtsregistratie te wijzigen. Dat moet dan via een verzoek bij de rechtbank.

Geen deskundige, arts of rechter nodig

COC, de belangenorganisatie voor lhbti’s, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) en het Transgender Netwerk Nederland (TNN) noemen het voorstel van Dekker in een gezamenlijk statement “van groot belang voor het zelfbeschikkingsrecht van transgender, intersekse en andere personen die hun officiële geslachtsregistratie willen laten wijzigen. Er is maar één persoon die kan bepalen wie jij bent, en dat ben je zelf. Daar hebben we geen deskundige, arts of rechter voor nodig.” De organisaties pleiten al langer voor een wijziging van de wet.

Wel vinden ze dat het voorstel niet ver genoeg gaat. Volgens de organisaties moeten jongeren onder de zestien ook zonder tussenkomst van de rechtbank hun geslachtsregistratie kunnen wijzigen. Ook willen ze dat het mogelijk wordt om naast een V of een M ook een X in een officieel document te kunnen laten vastleggen.

Een ‘X’ is van belang

“De mogelijkheid van een ‘X’ is van belang voor non-binaire personen, voor mensen die geen man of vrouw zijn of zich niet in die categorieën thuis voelen”, aldus de organisaties. Het gaat volgens hen in dit geval om ongeveer 4 procent van de Nederlanders.

Volgens het ministerie maakten in 2016, 2017 en 2018 respectievelijk 460, 530 en 640 mensen gebruik van de optie om hun geslachtsregistratie te wijzigen. Dat laat zien dat de nieuwe Transgenderwet − die in 2014 inging − “in een behoefte voorziet”, aldus het ministerie.

Sinds 2014 hoeven transgender personen die de geslachtsregistratie in hun geboortecertificaat willen wijzigen geen fysieke transitie en onomkeerbare sterilisatie meer te ondergaan. In november bood het kabinet excuses aan voor die praktijk, die van 1985 tot 2014 gold.

Lees ook:

Álle vrouwen hebben recht op veiligheid, dus ook transvrouwen

Transvrouwen hebben recht op alles waar een cisgendervrouw, dus iemand die geboren is als vrouw en zich ook nu vrouw voelt en noemt, recht op heeft. Dat schrijven Sander Heithuis van WOMEN Inc. en Brand Berghouer van het Transgender netwerk Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden