Het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven is beklad en besmeurd. Over de hele wereld worden standbeelden van omstreden personen omver getrokken uit protest tegen racisme.

Vernieling

Bekladding van standbeelden in Rotterdam en Tropenmuseum Amsterdam

Het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven is beklad en besmeurd. Over de hele wereld worden standbeelden van omstreden personen omver getrokken uit protest tegen racisme.Beeld ANP

Rotterdam doet aangifte van de bekladding van standbeelden in de stad. Dat zei een woordvoerder van wethouder Bert Wijbenga (buitenruimte) vrijdag. Ook het Tropenmuseum in Amsterdam is besmeurd met rode verf uit protest tegen het koloniale verleden van Nederland.

Redactie

In Rotterdam is het standbeeld van Piet Hein in Delfshaven, het beeld van Pim Fortuyn aan de Korte Hoogstraat en de gevel van het Witte de With Center for Contemporary Art in de Witte de Withstraat beklad. De gedenktekens zijn ingepakt met zwarte en witte doeken en met verf overgoten.

Zowel de acties in Rotterdam als in Amsterdam zijn opgeëist door activisten van de organisatie Helden van Nooit. In een verklaring op Facebook zegt het collectief de standbeelden in Rotterdam “in de juiste context te plaatsen en eisen verwerping van deze onterechte helden”.

In een reactie zegt de gemeente Rotterdam dat “de invloed van geschiedenis nog steeds belangrijk is, of die nu positief of negatief is”. “Je moet de discussie met elkaar kunnen aangaan en verschillen van inzicht respecteren. Maar daar geen uiting aan geven door dingen te bekladden of te vernielen”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Kunstinstelling Witte de With heeft laten weten de naam in januari te veranderen, meldt rijnmond.nl. Directrice Sofía Hernández Chong Cuyals zegt dat ze de bekladdingen op de gevel had willen laten staan, maar al deels al door de gemeente zijn verwijderd.

Over de naam van de instelling aan de Witte de Withstraat bestaat al jaren discussie. De instelling kondigde na alle kritiek in 2017 aan van naam te willen veranderen, maar daar is het dusver nog niet van gekomen. De afgelopen jaren heeft de instelling volgens de directrice uitgebreid onderzoek gedaan naar een mogelijke naamswijziging. Tot dusver wilde zij geen definitieve datum noemen. Dat wordt nu 27 januari, zo maakte de instelling vrijdag bekend.

Tropenmuseum Amsterdam

Ook het Tropenmuseum in Amsterdam is besmeurd met rode verf uit protest tegen het koloniale verleden van Nederland. De politie bevestigt berichtgeving daarover in Het Parool. De verf is volgens de politie inmiddels weer verwijderd.

Helden van Nooit verklaart met de actie te protesteren tegen het “koloniale instituut dat tot op heden menselijke resten uit voormalige koloniën in zijn kelder waarborgt”. “Collecties zijn geroofd en tot op de dag van vandaag nog steeds niet teruggekeerd naar het land van herkomst.”

De gemeente Amsterdam laat weten bezig te zijn met het in kaart brengen welke standbeelden, gebouwen en straatnamen een link hebben met het koloniale verleden. Het is de bedoeling dat de historische context van personen en situaties binnenkort wordt toegelicht op informatieborden.

“We zijn geen voorstander van uitwissen, we zijn een voorstander van uitleggen en duiden zodat mensen zelf een geïnformeerd oordeel kunnen vormen”, aldus het Amsterdams college in een verklaring. “Het is niet aan de politiek om voor te schrijven wat omstreden is, het moet onderwerp van de maatschappelijke discussie zijn. De Amsterdamse geschiedenis is rijk en soms pijnlijk. Dat verstoppen we niet maar bespreken we. Vernieling accepteren we niet en daar zullen we dan ook tegen optreden.”

Eind vorig jaar gaf het Amsterdamse stadsbestuur opdracht voor een onderzoek naar de rol die de hoofdstad heeft gehad in het slavernijverleden. Een meerderheid in de gemeenteraad had op zo’n onderzoek aangedrongen. Het wordt uitgevoerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). De resultaten zouden in de loop van deze maand worden bekendgemaakt.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zei eerder op vrijdag “dat het niet helpt als mensen standbeelden van controversiële historische figuren omverhalen”. Ze juicht het wel toe dat er een discussie op gang komt over institutioneel racisme en discriminatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden