Nieuws Afvalcrisis

Bedrijfsafval hoopt zich op, Amsterdam wijkt uit naar tijdelijke stortplaatsen

Het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam. Beeld ANP

De gemeente Amsterdam lijkt een tijdelijke oplossing te hebben gevonden voor het opslaan van zijn bedrijfsafval. Het afval kan de komende weken terecht op de stortplaatsen van Nauerna (Noord-Holland) en Lelystad (Flevoland)

Het opslaan en verbranden van Amsterdamse bedrijfsafval werd een probleem toen het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf op 5 juli vier van zijn zes ‘verbrandingslijnen’ sloot. De ovens waren in slechte staat en de veiligheid van de medewerkers was in het geding. Daarbij staat het AEB er financieel beroerd voor. Een noodkrediet van 16 miljoen van de gemeente Amsterdam en een aantal banken heeft het bedrijf wat financiële lucht gegeven.

Het AEB, gevestigd in het westelijk havengebied in Amsterdam, verwerkt normaliter vier grote afvalstromen. Allereerst is er het huisvuil uit Amsterdam en uit gemeenten in het gebied tussen Edam/Volendam en Katwijk (Zuid-Holland). Dat huisvuil wordt nu verbrand in de twee ovens die het nog doen. Slib uit rioolwaterzuiveringsinstallaties is een tweede grote stroom (zie artikel hiernaast).

Verder verbrandt AEB bedrijfsafval uit Amsterdam. Dat is een veel grotere stroom dan het huishoudelijke afval. Ten slotte verwerkt het AEB  afval uit Engeland. Engeland heeft een tekort aan afvalverbrandingsinstallaties en Nederland had vijf jaar geleden een overschot. Sindsdien wordt er veel Brits afval in Nederland verbrand. Zo’n 20 procent van het in Nederland verbrande afval komt uit het Verenigd Koninkrijk. Dat geldt grofweg ook voor het afval dat het AEB verbrandt.

De afgelopen weken werd het Amsterdamse bedrijfsafval dat niet naar het AEB kon wordt verbrand, naar andere verbrandingsinstallaties gebracht. Nederland heeft er twaalf, dat is inclusief het AEB, plus nog het bedrijf dat ziekenhuisafval verwerkt. Het deel van het bedrijfsafval waarvoor geen verbrandingsplek was, ligt opgeslagen: bij afvalinzamelaars, bij afvalverwerkers en bij bedrijven die het afval hebben geproduceerd.

Die opslagruimtes zijn of raken nu vol. Om te voorkomen dat het afval ergens in de openbare ruimte moet worden opgeslagen, heeft de gemeente Amsterdam, enig aandeelhouder van het AEB, nu gekozen voor tijdelijke opslag op de stortplaatsen van Nauerna en Lelystad.

De Vereniging Afvalbedrijven, waarin afvalverwerkers zijn verenigd, heeft staatssecretaris Van Veldhoven gevraagd een tijdelijk verbod in te stellen op het verbranden van Brits afval. Dat zou de Nederlandse afvalverbranders de ruimte geven om het bedrijfsafval uit Amsterdam te verwerken. Het is de eerste keer dat de Vereniging zo’n verzoek doet.

“Het is een ongebruikelijke vraag, maar het is ook een uitzonderlijke situatie”, meldde de Vereniging vrijdag. Zowel de Vereniging als het AEB hoopt dat Van Veldhoven het verzoek snel beoordeelt.

Uitwijken

Mocht het tot een verbod komen, dan is de kans op schadeclaims van Britse kant groot. De woordvoerder van het AEB zegt dat niet in te kunnen schatten.

Bedrijven en afvalinzamelaars die hun afval de afgelopen weken niet bij het AEB kwijt konden, kunnen nu wel een vergoeding voor hun kosten verwachten. Dankzij de leningen van de gemeente Amsterdam en de banken kan het AEB die kosten betalen, zegt een woordvoerder.

De problemen bij het AEB hebben meer consequenties. Het bedrijf levert warmte voor de Amsterdamse stadsverwarming – dat is bij de huidige temperaturen geen probleem – en levert ook stroom aan netbeheerder Tennet. Die hoeveelheid is flink afgenomen nu vier verbrandingslijnen niet werken.

Lees ook:

‘Nederland moet minder afval importeren’

Als de Amsterdamse afvalverwerker AEB niet gered wordt, dreigt er een landelijk probleem. Betrokken partijen onderhandelen over een oplossing. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden