In MemoriamBeatrijs Ritsema

Beatrijs Ritsema, auteur van ‘Moderne Manieren’, overleden

Beatrijs Ritsema op de Columnistendag van Trouw, 21 november 2020.  Beeld Werry Crone
Beatrijs Ritsema op de Columnistendag van Trouw, 21 november 2020.Beeld Werry Crone
Wybo Algra

Beatrijs Ritsema, auteur van de zeer populaire rubriek ‘Moderne Manieren’, is donderdag overleden. In de rubriek, die meer dan twintig jaar wekelijks verscheen in Trouw, beantwoordde Ritsema vragen over de sociale omgang met buren, collega’s, familie en vrienden. Haar adviezen kenmerkten zich door haar frisse, prikkelende, stellige en humoristische toon.

Ritsema (1954) werd sinds begin vorig jaar behandeld voor kanker. Ze gaf toen te kennen haar rubriek te willen voortzetten zolang dat nog kon. Dat lukte tot zeer recent. ‘Moderne Manieren’ stond voor het laatst in het weekendmagazine Tijdgeest van 11 maart. Ze verwachtte vanwege behandeling drie weken verstek te moeten laten gaan, maar liet begin deze week weten er tot haar spijt definitief mee te moeten stoppen.

Lichtvoetig, maar ook wijs

Hoofdredacteur Cees van der Laan zegt dat Beatrijs Ritsema van grote betekenis was voor de krant en de lezers. “Ze was zeer geliefd, ook om haar soms heel bijzondere, tegendraadse adviezen. Zoals die keer dat ze een homoseksuele man adviseerde een herdersuurtje in te stellen, voor wat extra seksuele spanning buiten zijn partner. Dat leverde een storm aan reacties op. Niet alleen afkeurend, ze kreeg ook bijval.”

Ze was zo populair door de toon van haar rubriek, lichtvoetig maar ook wijs, zegt Van der Laan. “In menig huiskamer werden haar adviezen op zaterdagochtend bij het ontbijt besproken, en gedeeld met familieleden. Niet dat ze het altijd met haar eens waren, maar haar adviezen stemden wel tot nadenken en tot het vinden van oplossingen. Haar adviezen weerspiegelden de tijdgeest. Met Beatrijs verliezen we een geliefde medewerker maar ook een bijzonder, integer en prettig mens.”

Ritsema voltooide nog een allerlaatste aflevering van ‘Moderne Manieren’ samen met haar zoon Felix Huygen, die als eindredacteur werkt voor deze krant. Deze slotaflevering publiceren we een dezer dagen in deze krant als eerbetoon. Beatrijs Ritsema laat haar echtgenoot en haar drie kinderen na.

Lees ook:

Beatrijs Ritsema was de koningin van de sociale hygiëne

Ruim twintig jaar schreef ze voor Trouw de rubriek Moderne Manieren, over onze perikelen in de dagelijkse omgang met elkaar, die uitgroeide tot de meest geliefde rubriek van de krant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden