Water

Basisscholen opgeroepen te kijken naar loden leidingen

Oude loden waterleidingen veroorzaken steeds meer rumoer. De PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, roept alle Nederlandse basisscholen op om samen met gemeenten te controleren of er nog loden leidingen aanwezig zijn. In gebouwen van voor 1960 is die kans er, tot 1945 was het gebruikelijk in de bouw om loden waterleidingen aan te leggen.

In Amsterdam gebeurt al wat de PO-raad wil. De gemeente laat al haar gebouwen met scholen en kinderdagverblijven uit de periode vóór 1960 onderzoeken op loden leidingen. Door de kans op aanwezigheid van loden leidingen halen op verschillende plekken in de hoofdstad bewoners water uit kraantjes buiten, of drinken ze water uit een fles.

De Amsterdamse zorgen zijn overgeslagen naar Utrecht en Rotterdam. De gemeenten kondigden een vergelijkbare operatie aan, zo meldde de NOS. Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht wordt alles geïnventariseerd, woningen van coöperaties zijn al gecontroleerd.

Aanleiding voor de bezorgdheid over loden waterleidingen is een onderzoek van de Gezondheidsraad dat in november naar buiten kwam. De raad schatte dat zo’n 200.000 koopwoningen ongezond drinkwater hebben door loodvervuiling. Uit het onderzoek bleek dat ook lagere concentraties lood schadelijker voor de gezondheid kunnen zijn dan vooraf gedacht.

De Gezondheidsraad adviseerde om de resterende loden leidingen in oude huizen te saneren. In afwachting daarvan beveelde de raad risicogroepen aan om flessenwater te gebruiken. Lood is vooral schadelijk voor kinderen tot acht jaar en ongeboren baby’s. Teveel inname van vervuild water kan schelen bij hersenontwikkeling en kan tot een lager IQ leiden. 

Lees ook:

Woon je in een oud huis? Pas dan op voor loden waterleidingen

Nederland telt nog steeds te veel loden waterleidingen, vindt de Gezondheidsraad. Dat leidt bij kinderen tot hersenschade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden