Besmettingen op school

Basisscholen kregen minder zelftests door tegenvallende leveringen

Minister Arie Slob van onderwijs bezocht maandag een basisschool waar sneltesten werden geleverd. Beeld ANP
Minister Arie Slob van onderwijs bezocht maandag een basisschool waar sneltesten werden geleverd.Beeld ANP

De levering van zelftesten aan het basisonderwijs liep deze week vertraging op. Heel weinig scholen hebben tests ontvangen.

Marten van de Wier

Slechts 5 procent van de basisscholen heeft zelftesten ontvangen waarmee docenten zich preventief kunnen testen op het coronavirus.

Dat blijkt volgens de Algemene Vereniging van Schoolleiders uit een enquête, die vrijdag werd ingevuld door ruim 700 van de 7000 schoolleiders in het basisonderwijs. Een woordvoerder van het ministerie van onderwijs erkent dat de levering aan basisscholen trager verloopt dan voorzien. Dat komt door ‘tegenvallende leveringen’ van testen aan het ministerie.

In het voortgezet onderwijs heeft al wel driekwart van de scholen zelftesten gehad, meldt het ministerie. Die testen zijn anders verpakt, en daarvan waren er wel voldoende. Het streven is nog steeds dat alle scholen voor komend weekend voorzien zijn van tests. Het ministerie heeft ‘goede hoop’ dat dat lukt.

Meivakantie

“Als je in een week 5 procent van de scholen kunt beleveren, vraag ik me ten zeerste af of in de tweede week 95 procent gehaald wordt", zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Ze hoop dat de basisscholen in elk geval voor 9 mei voorzien zijn, als de meivakantie afloopt.

Het is de bedoeling dat leraren zonder klachten zichzelf twee keer per week preventief kunnen testen, zodat besmettingen op school eerder worden opgespoord en leraren zich veiliger voelen op school. Nu ook de buitenschoolse opvang weer open is, waar kinderen uit meerdere klassen samenkomen, maken schoolleiders zich volgens de AVS extra zorgen over de verspreiding van het virus.

Lees ook:

Twee keer per week zelftesten in het onderwijs: ‘Daarmee hadden we in december de school misschien niet hoeven sluiten’

Rector Han Nijboer van het Carmel College Salland in Raalte vertelt waarom de zelftesten in het voortgezet onderwijs zo belangrijk zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden