Nieuwe naam

Bakkerij Davelaar verkoopt ‘jodenkoek’ voortaan als ‘Odekoek’

Jodenkoeken. Beeld Creative Commons
Jodenkoeken.Beeld Creative Commons

De Alkmaarse bakkerij Davelaar verandert de naam van zijn jodenkoeken in Odekoeken. De bakkerij vindt dat de oude naam niet meer past in de huidige tijd.

Redactie Trouw

“We leven in een tijd waarin gelijkheid en inclusiviteit belangrijke waarden zijn. Dit begrip, inclusiviteit, benadrukt niet zoals diversiteit de verschillen tussen mensen. Inclusiviteit gaat over onderlinge verbondenheid. Een inclusieve organisatie is een samenhangend geheel van mensen die zich tot elkaar verhouden en zich met elkaar identificeren. Omdat we met Davelaar onze deuren open zetten voor een ieder die gemotiveerd is om te werken, past de naam jodenkoeken niet”, aldus het bedrijf op de website.

Uit een enquête blijkt volgens Davelaar dat vooral de jongere generatie de naam niet meer vindt kunnen. Davelaar verkoopt de koeken sinds 1883. Aan de smaak van de koeken verandert volgens de bakkerij niets.

De exacte herkomst van de naam ‘jodenkoek’ is onbekend. Mogelijk is de koek vernoemd naar een joodse bakker.

Bakkerij Lotus Bakeries uit Geldrop, die de koeken bakt onder de naam ‘Echte Enkhuizer jodekoek’, zegt desgevraagd eveneens een naamsverandering te overwegen. “Onze koek komt voort uit een joodse traditie van het begin van de twintigste eeuw en is een historische naam. Maar wij erkennen dat de naam in de huidige tijd mogelijk tot gevoeligheden kan leiden”, laat een woordvoerder weten. Om die reden is de bakkerij recentelijk met een traject begonnen om te onderzoeken of er een naamswijziging moet plaatsvinden en wat het zou moeten worden. Wanneer hier een besluit over wordt genomen is nog niet bekend.

Vorig jaar paste de HEMA de naam van moorkoppen aan naar chocoladebollen, omdat de naam niet meer bij de tijd zou passen. Eerder verdween de naam negerzoen al. Ook de naam ‘zigeunersaus’ staat al een tijdje ter discussie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden