Steunmaatregelen
Bakker en yoga-ondernemer zien energiepotje niet als redding
Dat het kabinet de helft van de gestegen energiekosten van kleine en middelgrote bedrijven op zich neemt vinden deze ondernemers mooi, maar niet mooi genoeg.
Bakkerij Carl Siegert, Harmelen
“Het is heel leuk, ik zou er heel blij mee zijn en ik denk dat veel ondernemers er mee geholpen zijn”, zegt Carl Siegert van het gelijknamige bakkersbedrijf uit Harmelen. “Maar ik heb begrepen dat we die steun pas in april krijgen en dat voelt toch een beetje als mosterd na de maaltijd, ook al krijg ik het met terugwerkende kracht gecompenseerd.”
Familiebedrijf Carl Siegert (sinds 1891) levert brood aan onder meer restaurants en hotels. Er liggen bijna 1.000 zonnepanelen op het dak die stroom leveren aan de 16 ovens en deegmachines. Volgens Siegert nemen de energiekosten een hap van zo'n 15 procent uit zijn totale omzet. “De kosten voor energie waren tot voor kort om en nabij de 4.000 euro per week. Nu is dat 17.500 euro per week. Dus we hadden eerst corona als opwarmertje, toen de explosief gestegen graankosten en nu dit. Gelukkig voor ons gaat het nog wel goed omdat de horeca zo is opgeleefd.”
Jana van Duijn, eigenaresse yogastudio
“We kunnen wel met z'n allen een koudetraining gaan doen, maar daar wordt niemand rustig van”, zegt Jana van Duijn. Ze is eigenaresse van yogastudio The Centre of Body & Mind in Sassenheim. Met 360 vierkante meter yogavloer lopen de energiekosten - verwarming, infraroodlampen - hoog op. Zo hoog, dat Van Duijn nu al in de clinch ligt met haar energieleverancier: “Ik zit net op een telefoontje van ze te wachten. Ze dreigen met afsluiting. Hopelijk kunnen we iets aan de termijnbetaling veranderen. Ik ben wel aan de beurt, zeg, het is overleven.”
Met het steunpakket van de overheid is ze niet gered, denkt ze. Die zou wel eens te laat kunnen komen. “Door corona zijn we van 500 naar 250 leden gegaan. Moet ik dan de hoge kosten voor gas en elektra doorberekenen aan mijn leden? Energiesteun is voor mij een druppel op de gloeiende plaat, daar red ik het niet mee.”
Lees ook:
Maatregelenladder? Coronathermometer? Ondernemers snappen de coronaplannen niet.
Veel bedrijven weten niet waar ze aan toe zijn nu het coronavirus weer oplaait.