Asielzoekerscentrum

Azc’s: Noord-Afrikanen maken misbruik van asielopvang

Asielzoekerscentrum Cranendonck bij Budel.  Beeld Roger Dohmen
Asielzoekerscentrum Cranendonck bij Budel.Beeld Roger Dohmen

Een groeiende groep Noord-Afrikanen doet zich voor als Algerijn, om zo in de winter gebruik te kunnen maken van de asielopvang. Die signaleren locatiemanagers van het Coa.

Petra Vissers

Locatiemanagers van asielzoekerscentra hebben de indruk dat een groeiende groep Noord-Afrikanen die naar Nederland komt, waarschijnlijk alleen komt om hier de winter door te brengen in een asielzoekerscentrum. In het land van herkomst waren ze vaak dakloos en ze kampen met ‘stevige problematiek’. Er is bijvoorbeeld sprake van drugsgebruik en agressief gedrag. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) tegen Trouw.

Cijfers heeft het Coa niet, maar uit de laatste cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijkt dat het aantal asielzoekers dat zegt Algerijn te zijn, inderdaad is toegenomen. In de eerste helft van 2021 meldden zich 465 Algerijnen, in het laatste half jaar waren dat er 640.

Het Coa heeft het idee dat een deel van deze mensen niet echt Algerijn is. Daarover liegen loont, omdat het land sinds de zomer van 2021 niet meer op de lijst van veilige landen staat. Dat betekent dat Algerijnen de volledige, lange asielprocedure doorlopen. En dat heeft dan weer de consequentie dat ze in ieder geval enkele maanden mogen slapen in een azc.

Veiligheid van andere azc-bewoners is in het geding

“Je kunt je voorstellen”, zegt Coa-woordvoerder Sonja Kloppenburg voorzichtig, “dat het voor mensen die dakloos zijn, loont om zonder papieren naar Nederland te komen, zodat ze hier in de opvang de winter kunnen doorbrengen. Dat ze uiteindelijk worden afgewezen, maakt ze niet zo heel veel uit.”

De asielopvang is niet op deze kwetsbare mensen ingericht, benadrukt ze. “Ik hoor van meerdere locatiemanagers dat om die groep heen vaker incidenten plaatsvinden. Dat zorgt voor onrust. Het maakt de centra ook minder veilig voor andere bewoners.”

Daar komt bij dat het Coa al kampt met te weinig plekken voor de asielopvang. In het gunstigste scenario zijn er dit jaar nog 6000 extra opvangplekken nodig. Dan helpt het niet dat een deel van die bedden bezet wordt door mensen die eigenlijk geen serieuze asielaanvraag doen.

Lees ook:

Vluchtelingen in tenten wilde Nederland nooit meer, waarom dreigt de geschiedenis zich dan toch te herhalen?

Opnieuw is het crisis in de asielopvang. Meer dan tweeduizend extra opvangplekken voor asielzoekers zijn er komende weken nodig, hield demissionair minister Ferd Grapperhaus (veiligheid en justitie) gemeenten voor. Daarvan moeten er 800 heel snel komen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden