Coronamaatregelen

Avondklok verlengd tot 2 maart, ondanks grote impact op de samenleving

Minister Ferd Grapperhaus. Beeld EPA
Minister Ferd Grapperhaus.Beeld EPA

De avondklok wordt verlengd tot en met dinsdag 2 maart. Volgens minister Ferd Grapperhaus van justitie, die het besluit maandagavond bekend maakte, is dit nodig omdat het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnamen niet genoeg daalt.

Het OMT is er nog niet helemaal over uit wat voor effect de avondklok heeft op de verspreiding van het coronavirus. Wel is te zien dat het aantal reisbewegingen en het aantal mensen op straat ‘s avonds fors is afgenomen sinds de avondklok twee weken geleden in ging. De virologen denken daarom dat een effect de komende dagen duidelijker te zien zal zijn, in de vorm van dalende besmettingscijfers.

Dat neemt niet weg dat het OMT nog veel zorgen heeft, vooral over de opkomende Britse mutatie van het virus. Waar de ‘oude’ variant van het coronavirus aan het afnemen is, krijgt de mutatie de overhand. Om te voorkomen dat dit leidt tot een derde golf waarbij de ziekenhuizen het zwaar voor de kiezen krijgen, adviseert het OMT voorlopig geen enkele maatregel in te trekken, ook de avondklok niet. Vorige week werd besloten dat de basisscholen deze week weer open kunnen, waarbij premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge benadrukten dat dit risico’s met zich meebrengt.

Grote impact

Het kabinet onderkent, net als bij invoering van het instrument, dat de avondklok een grote impact heeft op de samenleving. Grapperhaus: “Dit is een maatregel waarvan wij zelf ook zeggen: die drukt zwaar. Dit betekent het nodige voor de handhavers. We vragen veel van ze.” De eerste avonden dat mensen na 9 uur ‘s avonds thuis moesten blijven, ontstonden er rellen door het hele land.

Omdat het middel zo omstreden is, sluit het kabinet niet uit dat het eerder dan 2 maart weer wordt ingetrokken, als de viruscijfers het toelaten. Op 23 februari houdt het kabinet alle geldende coronamaatregelen opnieuw tegen het licht, de avondklok wordt dan extra kritisch bekeken.

Eerst moet de Tweede Kamer nog instemmen met de verlenging van de maatregel. Die zal daar deze week nog over vergaderen. Twee weken geleden twijfelde een groot deel van de Kamer over het middel. PVV, Denk, Forum voor Democratie en de SGP stemden tegen de avondklok. Coalitiepartij D66 had grote twijfels. Het leidde uiteindelijk tot een compromis, waarbij de avondklok niet om half 9, maar om 9 uur ‘s avonds inging. De Kamer eiste ook dat het middel zo snel mogelijk weer zou worden afgeschaft, mits de coronacijfers het toelaten.

Lees ook:

Regering wil graag van avondklok af, maar vindt het voor afschaffing nog te vroeg

De afschaffing van de avondklok blijft nog even boven de markt hangen. Deskundigen zijn tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden