Sneltesten

Attractieparken vinden pilots met sneltesten een slecht idee

Bezoekers tonen een testbewijs bij de entree van de Keukenhof. Het park ging dit weekend als proef open. Beeld EPA
Bezoekers tonen een testbewijs bij de entree van de Keukenhof. Het park ging dit weekend als proef open.Beeld EPA

Attractieparken en musea zijn kritisch over pilots met toegangstesten, die afgelopen weekend voor het eerst plaatsvonden. Het systeem van toegangstesten zou verwarrend zijn en de testbereidheid van bezoekers laag.

Anne ter Rele

Voor bezoekers die na een donkere coronawinter snakten naar wat fleurig vertier was het afgelopen weekend feest: de Keukenhof was weer open, samen met enkele andere attractieparken en musea, zoals Slot Zuylen en attractiepark Hellendoorn. Als deel van de pilot van VWS lieten de parken een beperkt aantal bezoekers binnen, die bij de entree een positieve sneltest moesten laten zien. Het is een voorzichtige heropening van de samenleving, die volgens Follow the Money de komende maanden 925 miljoen euro gaat kosten.

Maar de attractieparken zitten helemaal niet te wachten op zo’n sneltestsysteem, zegt Kees Klesman van brancheorganisatie Club van Elf, dat 24 grotere musea en pretparken vertegenwoordigt. “We zijn gevraagd om mee te doen aan die pilots, om te leren of sneltesten werken. Maar eigenlijk is de les na één weekend: die pilots werken niet.”

Volgens de parken is een te verre afstand tussen testlocatie en attractiepark een reden voor mensen om niet te komen. Vorige week ontdekte Trouw dat er in Nederland 28 aangewezen testlocaties zijn, terwijl De Jonge er 100 had beloofd. Voor het pretpark Toverland in Sevenum zijn de dichtstbijzijnde teststraten bijvoorbeeld 20 minuten rijden, in Venlo. Woordvoerder Tessa Maessen: “Veel mensen vinden dat niet de moeite waard”.

Vandaag maakte Toverland daarom bekend niet langer mee te doen met de pilot. “Onze reactie was eerst: yes, we mogen open!", vertelt Maessen. “Maar toen we meer leerden over de eisen, vonden we het toch geen goed idee. Het kost zoveel geld en de testbereidheid is laag. Dan wachten we liever nog een paar maanden, totdat we op de normale manier kunnen heropenen.”

Ook het digitale systeem, waarmee bezoekers hun negatieve testuitslag aantonen, zou voor veel mensen verwarrend zijn. “Er wordt nogal wat gevraagd”, vertelt Klesman van de Club van Elf. “Je moet de CoronaCheck-app downloaden, een code met negatieve testuitslag uit je mail halen en invoeren in de app. Voor wie digitaal niet zo handig is, levert dat flinke onzekerheid op.” Ook Bart Siemerink, directeur van de Keukenhof, meldt dat er dit weekend ‘rijen bij de ingang stonden’, omdat bezoekers de app niet goed begrepen, of omdat ze geen negatief testbewijs konden laten zien.

Officieel zijn de pilots bedoeld om meer informatie te vergaren over het heropenen van de samenleving met sneltesten. Maar Siemerink van de Keukenhof vraagt zich af wat precies wordt onderzocht. “We zijn benieuwd wat er met de gegevens gebeurt”, vertelt hij. Het park is nog niet benaderd door VWS om de pilot te evalueren. “Misschien komt dat nog.” Wel gaat het park zelf onderzoeken of potentiële bezoekers afhaken als ze op de site zien dat ze een toegangstest moeten doen.

Geen bericht

Ook zijn de parken ontevreden over de gebrekkige communicatie. Zo vernam Toverland vorige week via de website van de rijksoverheid dat het park geselecteerd was voor de pilot. “Zelf hebben wij nooit een bericht van VWS gekregen, dus we werden verrast”, zegt Maessen.

Ook Siemerink van de Keukenhof hoorde ‘te elfder ure’ dat het park mee mocht doen aan de pilot. “We zijn toen snel aan de slag gegaan om het te organiseren, want we willen graag open. Maar hoe het nu met de pilots gaat, is te omslachtig en te ingewikkeld.”

Wat vooropstaat, volgens de parken: ze willen graag open en zijn blij dat er een kans is. “Maar voor de Keukenhof is een sneltest niet de oplossing”, zegt Siemerink. Ook Maessen van Toverland wil dat het park open mag zonder sneltesten, mét inachtneming van de anderhalve meter. “Vorig jaar, toen we nog wel open waren, hebben we 500.000 mensen ontvangen, zonder dat daar brandhaarden uit zijn ontstaan. Dus het kan wel.”

Lees ook:

Sneltestbedrijven spannen kort geding aan tegen Stichting Open Nederland om ‘oneerlijke concurrentie’ bij toegangstesten

Twintig testbedrijven spannen een kort geding aan tegen Stichting Open Nederland, die deze maand ruim 400 testevenementen organiseert. De stichting zou één bedrijf onterecht hebben voorgetrokken, om op kosten van de staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden