Toeslagenaffaire

Asscher en Wiebes in 2014 al gewaarschuwd voor de gevolgen van het toeslagenbeleid

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. In 2014 was Wiebes staatssecretaris van financiën. Beeld ANP

De bewindslieden Eric Wiebes (VVD) en Lodewijk Asscher (PvdA) zijn in 2014 al door hun eigen ambtenaren gewaarschuwd voor de gevolgen van het terugvorderen van kinderopvangtoeslagen. Maar een besluit om dat terugvorderingsbeleid bij te stellen kwam er niet.

Dat concludeert journalistenplatform Follow the Money uit ambtelijke notities die het boven tafel heeft gekregen. Wiebes was in 2014 staatssecretaris van financiën en verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Asscher was minister van sociale zaken en verantwoordelijk voor de toeslagen voor kinderopvang. De eerste signalen dat terugvordering dreigde te ontsporen, kwamen van de Belastingdienst zelf. Die schreef aan Wiebes dat de regels voor terugvordering van kinderopvangtoeslagen ‘disproportionele’ gevolgen hadden.

Verplichte eigen bijdrage

Het gaat hier niet om ouders die door de Belastingdienst werden verdacht van fraude, maar om ouders die niet de verplichte eigen bijdrage zouden hebben betaald. Dat kon gebeuren, wanneer bijvoorbeeld de kinderopvang had aangeboden om in die – bescheiden – eigen bijdrage te voorzien. Volgens de regels moest de uitgekeerde toeslag dan in zijn geheel worden teruggevorderd. Dat leverde dan vaak een rekening op die veel ouders onmogelijk konden betalen.

Alternatief was om alleen de niet-betaalde eigen bijdrage alsnog te vorderen. Dat was ook de oplossing die de Belastingdienst destijds aandroeg. En uit aantekeningen van Wiebes in de kantlijn blijkt dat de toenmalige staatssecretaris, en huidige minister van economische zaken, dat ook logisch vond. De Belastingdienst heeft ambtenaren van sociale zaken daarvan ook al overtuigd, zegt Follow the Money, en drong er bij Wiebes op aan dit te bespreken met Asscher.

Het is onduidelijk of dat ooit is gebeurd. Maar bijgesteld werd het terugvorderingsbeleid in ieder geval niet.

In februari suggereerde de huidige staatssecretaris van financiën Van Huffelen (D66) in een brief aan de Kamer nog – ten onrechte, blijkt nu – dat deze kwestie ‘helaas’ op ambtelijk niveau was blijven hangen.

Deze kwestie en de vele gevallen van onterecht vervolgde ouders die door RTL Nieuws en Trouw aan licht zijn gebracht, komen aan de orde in het eindrapport van de commissie Donner dat donderdag wordt gepresenteerd. 

Lees ook: 

‘De Belastingdienst heeft mijn leven overhoop gehaald’

Al vanaf het begin had Genelva Hendrison het gevoel dat er iets niet klopte. Toen zij in 2013 kinderopvangtoeslag aanvroeg, duurde het veel langer tot ze een beslissing kreeg dan bij anderen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden