Opvangcentrum

Asielzoekers slapen weer op stoelen en in tenten in Ter Apel

Grote drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld Kees van de Veen
Grote drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.Beeld Kees van de Veen

Opnieuw moeten in het aanmeldcentrum in Ter Apel asielzoekers op stoelen en in tenten slapen, omdat er te weinig capaciteit is door drukte.

ANP

Het gaat om “enkele honderden mensen”, zo meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdagavond. Ook slapen er zo’n vijftig mensen op matjes in een sportzaal van het aanmeldcentrum en worden in totaal tweehonderd mensen naar locaties in Stadskanaal en Veendam gebracht, zo meldt de woordvoerder.

Eerder op donderdag werd al bekend dat het Rode Kruis de noodklok luidde vanwege de “onmenselijke en onhoudbare” situatie bij het aanmeldcentrum.

De noodhulporganisatie plaatste deze week tenten om asielzoekers een slaapplek te geven. Echter, de asielzoekers kregen volgens het Rode Kruis van woensdag 22.00 tot donderdag 13.00 uur geen eten en drinken aangeboden. “Er zijn opstootjes uitgebroken op het terrein en er is gestolen uit de tenten. Het Rode Kruis heeft donderdag om 13.00 uur zelf gezorgd dat er voedsel en water kwam voor deze groep. Dit is niet de verantwoordelijkheid van de hulporganisatie, maar het Rode Kruis wil niet dat mensen zo lang zonder voedsel en water zitten”, aldus de hulporganisatie.

Het COA meldt donderdagavond in een reactie dat het met het eten en drinken inderdaad niet goed is gegaan. “Het valt niet goed te praten. Hoe dat is gelopen wordt uitgezocht.”

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) erkende donderdagavond dat de opvang van asielzoekers in tenten in Ter Apel eigenlijk niet zou moeten. “Dit is niet de asielopvang zoals wij die in Nederland willen vormgeven”, zei hij. Dit wordt onderschreven door het COA.

Lees ook

Ter Apel is voorlopig niet van de tenten af: ‘Mijn tentgenoten heb ik nog niet horen snurken’

Op de parkeerplaats van het azc in Ter Apel staan tenten om asielzoekers op te vangen. Het illustreert de crisis in de Nederlandse asielketen. ‘Niet wat we willen, maar ze hebben een dak boven het hoofd’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden