Overvol

Asielzoekers overnachten op stoelen in aanmeldcentrum Ter Apel

 Vluchtelingen in het voormalig Belastingkantoor in Oss. De gemeente vangt tachtig vluchtelingen op die niet meer terechtkunnen in Ter Apel Beeld ANP
Vluchtelingen in het voormalig Belastingkantoor in Oss. De gemeente vangt tachtig vluchtelingen op die niet meer terechtkunnen in Ter ApelBeeld ANP
Redactie Trouw

32 mensen hebben afgelopen nacht op stoelen doorgebracht in een wachtruimte van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Deze mensen kwamen dinsdagavond aan en voor hen was geen bed meer beschikbaar. Het COA heeft 75 mensen naar de crisisnoodopvang Amsterdam gestuurd en 86 mensen gingen via de reguliere uitstroom naar andere locaties.

In Ter Apel is plek voor 2000 mensen. In de nacht van dinsdag op woensdag overnachten er 2144 mensen. Het gaat hier om mensen die zich net in Nederland als asielzoeker hebben aangemeld. Het is de bedoeling dat deze mensen snel naar andere asielzoekerscentra worden doorgestuurd, maar doordat die ook vol zitten, gaat de doorstroom niet altijd goed.

Maandagavond maakten 25 veiligheidsregio’s bekend dat er 150 opvangplekken per regio bijkomen binnen de komende drie weken.

Lees ook:

Dan maar dwang? Laatste redmiddel voor Ter Apel ligt op tafel

De staatssecretaris wil het absoluut niet. Toch bereidt Eric van der Burg zich voor op het dwingen van gemeenten om meer asielzoekers op te vangen en Ter Apel te ontlasten.

Waarom Ter Apel altijd de flessenhals is in de asielopvang

Opnieuw is de opvang voor asielzoekers in Ter Apel te vol. Zolang er geen tweede aanmeldcentrum van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) komt in Nederland, zal de Groningse gemeente altijd de flessenhals van de asielopvang blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden