Intocht

Arrestaties bij demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Breda

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) protesteert rondom de Sinterklaasintocht in Breda.  Beeld ANP
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) protesteert rondom de Sinterklaasintocht in Breda.Beeld ANP

Enkele tientallen aanhangers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreren zaterdagochtend bij Park Valkenberg in Breda, waar een sinterklaasfeest wordt gevierd met grijze pieten.

Redactie Trouw

In de buurt van het park is veel politie op de been en staan busjes van de mobiele eenheid paraat. Op de demonstratie zijn ook veel tegendemonstranten afgekomen die de actievoerders tegen racisme proberen te verhinderen hun mening te uiten. De politie meldt dat hierbij uiteindelijk elf mensen zijn opgepakt die poogden de KOZP’ers te intimideren.

De aangehouden personen was volgens de politie meermaals gevraagd te vertrekken, maar omdat ze hier geen gehoor aan gaven, zijn ze opgepakt. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om zowel mannen als vrouwen.

KOZP is ter plaatse omdat het volhoudt dat ook grijze pieten racistisch zijn - in hun ogen is de lichtere tint van de kleur zwart een schijnoplossing. De organisatie van het sinterklaasfeest houdt echter vast aan deze kleur om de acteurs die de pieten spelen onherkenbaar te houden, liet een woordvoerder eerder weten. De betogers hebben bordjes bij zich met teksten als ‘Grijze piet is witte onschuld’, ‘Breda kan het, zwartepietvrij’, ‘Grijze piet is ook racisme’ en ‘Kick out grijze piet’.

De tientallen KOZP-actievoerders, van wie de meeste een mondkapje droegen, hadden zich rond 10.00 uur verzameld bij een van de ingangen van het park aan de J.F. Kennedylaan. Deze locatie was vooraf door de gemeente aangewezen. Dit was niet de plek waar ouders met hun kinderen het park binnengingen, maar bezoekers van het feest kwamen wel langs de demonstratie. In de buurt van het park was veel politie op de been en stonden busjes van de mobiele eenheid paraat.

Volendam gaat niet door

Vanochtend werd bekend dat de intocht van Volendam wegens de coronamaatregelen werd afgeblazen, waarna de actiegroep ook afzag van verdere demonstratie in het vissersdorp. KOZP wilde er morgen demonstreren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet. Volgens voorman Jerry Afriyie gaat het protest niet door.

“We protesteren niet om het protesteren, maar omdat er op dat moment iets aan de hand is wat we niet vinden kunnen”, zei Afriyie, onderweg naar Breda. Daar demonstreert de actiegroep zaterdag tegen grijze pieten. Die zijn volgens KOZP toch nog racistisch en een schijnoplossing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden