Onderzoek

Archeologen vinden resten van middeleeuws gebouw onder Eerste Kamer

Archeologen vonden in 2019 al een middeleeuwse muur bij opgravingen op het Binnenhof, een van de oudste plekken van Den Haag. Beeld Phil Nijhuis
Archeologen vonden in 2019 al een middeleeuwse muur bij opgravingen op het Binnenhof, een van de oudste plekken van Den Haag.Beeld Phil Nijhuis

Archeologen hebben onder de Eerste Kamer in Den Haag de middeleeuwse resten van een nog onbekend gebouw gevonden, meldt de gemeente.

Redactie Trouw

Het gaat om muurresten uit de dertiende eeuw. De resten zijn gevonden tijdens funderingsonderzoek, dat onderdeel is van de grote verbouwing van het Binnenhof. Een van de betrokken archeologen zegt dat er vrij weinig oud kaartmateriaal bestaat van het Binnenhof. “We zijn nu dus aan het uitvinden wat precies op welke plek heeft gestaan”, aldus de onderzoeker. Archeologen vonden eerder deze maand nog de fundering van een vijftiende-eeuws trapportaal.

De vondst staat de renovatie niet in de weg. Na het documenteren van de resten worden die uiteindelijk weer ‘in de grond bewaard’, aldus de gemeente, en gaan de werkzaamheden verder. Voor en na de bodemwerkzaamheden door de aannemers die aan het Binnenhof werken zijn archeologen aanwezig. Zij documenteren de gevonden resten en maken onder meer een 3D-animatie waarmee het Binnenhof van vroeger kan worden getoond.

Lees ook:

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Onder de oude Hofkapel, waar nu de Eerste Kamer zetelt, liggen mogelijk nog resten van Johan van Oldenbarnevelt, de man die geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse staat en ruim vier eeuwen geleden werd onthoofd op het Binnenhof. Er komt een nieuw onderzoek naar de historische graven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden