Dodenherdenking

André van Duin spreekt op de Dam tijdens Dodenherdenking

André van Duin. Beeld ANP
André van Duin.Beeld ANP

André van Duin spreekt op 4 mei op de Dam in Amsterdam tijdens de Dodenherdenking. Hoeveel publiek er aanwezig kan zijn bij de plechtigheid is nog niet bekend. Dat hangt af van de coronamaatregelen die op dat moment gelden, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag.

Het comité heeft verschillende scenario’s voorbereid voor de Nationale Herdenking op 4 mei. Voorzitter Gerdi Verbeet hoopt dat oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden er dit jaar weer bij kunnen zijn op de Dam. Er zal in elk geval een heel klein groepje toehoorders op het plein staan. Vorig jaar, bij de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak koning Willem-Alexander op de vrijwel lege Dam. Daar waren toen alleen koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Gerdi Verbeet bij.

Als er wat meer mensen kunnen komen, gaat dat op persoonlijke uitnodiging, zegt het Nationaal Comité. Vaststaat dat er in elk geval 1,5 meter afstand moet worden gehouden.

André van Duin, geboren in 1947, groeide op tussen de puinhopen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Zijn vader was tijdens de oorlog tewerkgesteld in Duitsland, maar daar werd thuis nooit over gesproken. Hij zal volgens het comité op de Dam vertellen wat de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag voor hem betekent. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam houdt schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Het 5 mei-concert is net als vorig jaar niet buiten op de Amstel maar in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS op NPO1. De Bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn voornamelijk via livestreams te volgen, aldus het Nationaal Comité.

Lees ook

Abdelkader Benali: ‘Ik ben geen antisemiet, ik heb niets uit te leggen’

Schrijver en Trouw-columnist Abdelkader Benali zich terug te trekken als spreker van de lezing tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Lees hier waarom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden