Woord van het jaar

Anderhalvemetersamenleving woord van het jaar 2020

Een bord waarschuwt in het Vondelpark om 1,5 meter afstand te houden van elkaar vanwege het coronavirus.  Beeld ANP
Een bord waarschuwt in het Vondelpark om 1,5 meter afstand te houden van elkaar vanwege het coronavirus.Beeld ANP

Het woord anderhalvemetersamenleving is gekozen tot het woord van het jaar 2020. De term kreeg 29,8 procent van de stemmen en kreeg daarmee de voorkeur boven fabeltjesfuik (11 procent) en viruswappie (10,6 procent). De uitslag werd bekend gemaakt door Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale.

Redactie

Van Dale omschrijft anderhalvemetersamenleving als een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën. Veel van de twintig genomineerde woorden dit jaar hebben te maken met de gevolgen van de coronacrisis.

In totaal werd er de afgelopen twee weken ruim 12.000 keer gestemd op de twintig woorden die Van Dale had genomineerd voor de verkiezing. Vorig jaar werd het woord boomer gekozen tot woord van het jaar. Het jaar ervoor ging de titel naar het woord blokkeerfries. Ook treitervlogger (2016), sjoemelsoftware (2015) en swaffelen (2008) behoren tot de winnaars van de verkiezing die sinds 2007 wordt gehouden.

In België werd met een overgrote meerderheid van 53,3 procent van de stemmen het woord knuffelcontact verkozen tot hét woord van het jaar 2020. Van Dale omschrijft knuffelcontact als persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw (fysiek) contact mag hebben, met name tijdens de coronacrisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden