Afvalcrisis

Amsterdamse wethouder Udo Kock weg vanwege de plannen voor afvalverwerker AEB

Wethouder Udo Kock van D66 tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad.  Beeld ANP
Wethouder Udo Kock van D66 tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad.Beeld ANP

Amsterdam wil zijn invloed houden op afvalverwerker AEB. Wet-houder Udo Kock is het er niet mee eens, hij vertrekt.

Johan van Heerde

Amsterdam wil het noodlijdende ­Afval Energie Bedrijf (AEB) laten aansluiten bij HVC, een nutsbedrijf van en voor 44 gemeenten en zes waterschappen. Om de problemen bij AEB het hoofd te bieden, heeft het stadsbestuur afgelopen tijd verschillende oplossingen onderzocht: samenwerking met een private partij, aandelenverkoop bij fusie of verkoop van AEB en (gedeeltelijke) samenwerking met bijvoorbeeld HVC.

Die laatste optie, samenwerking met HVC, heeft de voorkeur van het college. Dat bedrijf heeft een goede staat van dienst op het gebied van afval- en slibverwerking en de levering van warmte en elektriciteit en zou de zaken bij AEB snel op orde kunnen krijgen, aldus burgemeester Halsema. Pas als is gebleken dat deze optie niet haalbaar is, komen de andere oplossingen in beeld.

Meer financiële risico’s

De voorkeur die het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP nu uitspreekt, leidde gisteren tot het opstappen van D66-wethouder Udo Kock (economische zaken en financiën). Hij vindt privatisering de beste oplossing en is het niet eens met de keuze om in zee te gaan met een publieke onderneming. Deze optie kost de stad volgens hem meer geld, er kleven meer financiële risico’s aan, terwijl de kans op een succesvolle doorstart kleiner is.

Kock wilde daar naar eigen zeggen geen verantwoordelijkheid voor dragen. Vanwege deze kwestie heeft de hoofdstad nog voor de eerste gemeenteraadsvergadering na de zomer, volgende week, een politieke crisis.

Nu het liberale D66 botst met de linkse coalitie­partners vraagt onder meer oppositiepartij VVD zich af of er toekomst is voor D66 in het college. ‘D66 kan niet simpelweg een vervanger benoemen en overgaan tot business as usual’, schrijft de VVD. De partij heeft een spoeddebat aangevraagd voor volgende week.

‘We komen er samen uit’

De fractievoorzitter van D66, Reinier van Dantzig, liet gisteren weten dat zijn partij gewoon in het college blijft. Er is een flink meningsverschil, ­erkent hij, maar de insteek is dat de partijen er samen uitkomen. Burgemeester Halsema zegt het vertrek van Kock te betreuren.

Volgens de vertrekkende wethouder is volledige verkoop van het afvalbedrijf de beste oplossing. In juli kwamen de problemen bij AEB aan het licht: vier van de zes verbrandingslijnen werden stilgelegd vanwege technische problemen en gevaarlijke werkomstandigheden. Daardoor ontstond een afvaloverschot.

Volgende week debatteert de Amsterdamse gemeenteraad over de toekomst van AEB.

Lees ook:
Amsterdam heeft zich verslikt in zijn afvalambities

Commentaar: Laat Amsterdam, liever dan dromen over geld dat nooit binnen rolde, realistisch nadenken over een strategie om AEB een maatje kleiner te maken.

De afvalcentrale van Amsterdam is een soort Noord-Zuidlijn. Hoe kon het zo ver komen?

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf kampt met zulke grote problemen dat de gehele afvalsector er last van heeft. De kosten lopen in de miljoenen en enig aandeelhouder Amsterdam ziet de bui al hangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden