Afvalverbranding

Amsterdamse vuilverbrander AEB verkocht aan Rotterdams AVR

Burgemeester Femke Halsema bij de Amsterdamse raadsvergadering, waar werd gesproken over het opstappen van Udo Kock. De oud D66-wethouder stapte op na een verschil van mening over de toekomst van vuilverbrander AEB. Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema bij de Amsterdamse raadsvergadering, waar werd gesproken over het opstappen van Udo Kock. De oud D66-wethouder stapte op na een verschil van mening over de toekomst van vuilverbrander AEB.Beeld ANP

De Amsterdamse afvalverwerker AEB (Afval Energie Bedrijf) komt in Rotterdamse handen. Het bedrijf is verkocht aan branchegenoot AVR Afvalverwerking, dat een bod uitbracht van 450 miljoen euro. Dat meldt de gemeente Amsterdam. De naam van AVR zong al enige tijd rond.

Redactie Trouw

“De nieuwe eigenaar is een financieel solide partij met een focus op de lange termijn. AVR beschikt over veel ervaring in de Nederlandse markt en heeft een uitstekende reputatie op het gebied van verduurzaming en de opvang van CO2”, laat de gemeente, de enige aandeelhouder, weten.

Aan de verkoop ging een competitief proces vooraf, waarvoor verschillende gegadigden zich hadden gemeld. Amsterdam had een aantal voorwaarden gesteld aan de kandidaat-kopers. Zo moesten die een langetermijnperspectief bieden, dat “AEB in staat stelt om haar belangrijke rol voor de stad en haar inwoners (afvalverwerking, warmtelevering) te blijven vervullen en verder te verduurzamen”. Ook moesten de geïnteresseerde partijen hun visie geven op het inperken van CO2-uitstoot en het behoud van banen bij AEB.

60 miljoen euro

De betrokken wethouders, Victor Everhardt (deelnemingen) en Marieke van Doorninck (duurzaamheid) zijn blij met AVR als nieuwe eigenaar, die ze kapitaalkrachtig noemen met een “goede circulaire trackrecord”. Ook AEB-topman Paul Dirix is tevreden.

De deal moet nog worden goedgekeurd door de concurrentiewaakhond Autoriteit Consument en Markt. Als die groen licht geeft, dan kan de transactie in de loop van komend jaar worden afgerond en houdt Amsterdam er uiteindelijk zo’n 60 miljoen euro aan over. AEB heeft dan zowel zijn bankschulden als gemeenteleningen afgelost. De boekwinst komt ten bate van de algemene middelen van de gemeente.

Intern geharrewar

AEB heeft een roerige periode achter de rug. In 2019 kwam het bedrijf door onder meer achterstallig onderhoud en intern geharrewar zodanig in het nauw, dat vier van de zes verbrandingsovens moesten worden stilgelegd en er een stuwmeer ontstond aan afval vanuit Amsterdam, maar ook andere delen van het land. De gemeente sprong meermalen financieel bij om AEB overeind te houden en besloot uiteindelijk het bedrijf te koop te zetten.

Een enquêtecommissie van de Amsterdamse gemeenteraad oordeelde juist woensdag in haar eindrapport dat de gemeente steken heeft laten vallen bij het toezicht op AEB. Dat kwam onder meer door de versnipperde aansturing.

Lees ook:
De afvalcentrale van Amsterdam is een soort Noord-Zuidlijn. Hoe kon het zo ver komen?

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf kampt met zulke grote problemen dat de gehele afvalsector er last van heeft.

Milieuactivist Johan Vollenbroek eist stillegging van nieuwe biomassacentrale Amsterdam

De nieuwe biomassacentrale in Amsterdam stoot te veel uit en moet worden stilgelegd, vindt milieuactivist Johan Vollenbroek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden