Wapencontroles

Amsterdamse politie gaat zelf onderzoek doen naar fouilleerfouten

De Amsterdamse driehoek donderdagmiddag tijdens het commissieoverleg in de Amsterdamse gemeenteraad. Van links naar rechts: korpschef Frank Paauw, hoofdofficier van justitie René de Beukelaer en burgemeester Femke Halsema. Beeld ANP
De Amsterdamse driehoek donderdagmiddag tijdens het commissieoverleg in de Amsterdamse gemeenteraad. Van links naar rechts: korpschef Frank Paauw, hoofdofficier van justitie René de Beukelaer en burgemeester Femke Halsema.Beeld ANP

De Amsterdamse politie gaat zelf onderzoek doen naar onbevoegde wapencontroles in een jongerencentrum. Een extern onderzoek komt er voorlopig niet, zegt de driehoek van burgemeester, politie en openbaar ministerie.

Merijn van Nuland

Er komt voorlopig geen extern onderzoek naar onbevoegde wapencontroles door het Amsterdamse politiekorps. Het is volgens burgemeester Femke Halsema “goed voor de interne hygiëne” van de Amsterdamse politie als het korps zelf onderzoek doet naar een incident op 10 november, toen politiemensen tegen alle afspraken in een fouilleeractie uitvoerden in een jongerencentrum.

Jongerencentrum ligt kilometers buiten aangewezen gebied

Verschillende Amsterdamse gemeenteraadsleden vroegen tijdens een commissievergadering op donderdagmiddag wel om zo’n extern onderzoek. Zo stelde raadslid Süleyman Koyuncu (Denk) dat het onderzoek naar het ernstige incident in betere handen is bij een onafhankelijke partij. Volgens Halsema is dat niet nodig: “Ik ga ervan uit dat de afdeling interne zaken van de politie dit incident grondig zal onderzoeken.”

Tien Amsterdamse politieagenten gingen op 10 november in de fout bij een wapencontrole in een jongerencentrum in Nieuw-West. Amsterdam heeft verschillende wijken aangewezen als risicogebied waar preventief mag worden gefouilleerd, maar het betreffende centrum ligt daar kilometers buiten. Bovendien fouilleerden de agenten binnenshuis, wat volgens de geldende regels helemaal niet mag. Het centrum is vooral populair bij Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Proefproject direct en definitief stopgezet

De politie en burgemeester gingen de afgelopen dagen diep door het stof. Het proefproject met preventief fouilleren werd direct en definitief stopgezet. En ook in de commissievergadering op donderdagmiddag betuigde korpschef Frank Paauw nogmaals spijt. “Dit is een uitermate gevoelige zaak, en ik betreur het zeer. Het vertrouwen in de politie is best goed, behalve in de pechwijken. We moeten nu extra hard werken om jongeren met een migratieachtergrond weer mee te krijgen.”

Paauw hoopt het onderzoek voor 1 januari af te ronden. “In dit stadium is het van belang om snel de feiten onder elkaar te zetten”, zei Halsema daarover. “Dat kan botsen met uitgebreidheid, maar het is goed dat agenten direct hun verhaal kunnen doen. Mocht de gemeenteraad na dit onderzoek nog behoefte hebben aan extern onderzoek, dan kunt u dat daarna aanvragen.”

Lees ook:

Amsterdam stopt proef met preventief fouilleren na ‘onbevoegde controles’

Amsterdam stopt per direct en definitief met een proef met wapencontroles nadat er een aantal controles zijn geweest die niet volgens de afspraken zijn verlopen. Een van de ‘onbevoegde controles’ was in een jongerencentrum.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden