Rechtszaak

Amsterdams steenbedrijf krijgt fikse boete voor dumpen vervuild water

De Zanzibarhaven in Amsterdam, waar het steenbedrijf Graniet Import Benelux vorig jaar vervuild water loosde. Beeld Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper
De Zanzibarhaven in Amsterdam, waar het steenbedrijf Graniet Import Benelux vorig jaar vervuild water loosde.Beeld Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

Het Amsterdamse steenbedrijf Graniet Import Benelux is dinsdag bestraft voor lozen van vervuild water. Het is al de vijfde boete sinds 2014.

De rechtbank in Amsterdam heeft het steenbedrijf Graniet Import Benelux dinsdag een boete van 50.000 euro opgelegd, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk. Het bedrijf overtrad niet voor het eerst de Waterwet door dit keer vervuild water te lozen in de Zanzibarhaven, onderdeel van het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Het bedrijf had geen vergunning voor de lozing.

Graniet Import Benelux levert steen voor de wegenbouw, betonindustrie en spoorwegbouw en is zelf gevestigd in de haven. Bij de behandeling van de zaak bleek dat het steenbedrijf sinds 2014 al vier keer eerder is bestraft voor het overtreden van de Waterwet. Het bedrijf kreeg boetes variërend tussen 1500 en 9000 euro. Dat de boete nu veel hoger uitvalt is te danken aan de eerdere berispingen.

Op 14 maart 2019 zagen inspecteurs van Rijkswaterstaat tijdens een patrouille een grote witte waas die zich in het water van de Amsterdamse haven verspreidde. Volgens de toezichthouders was er een geul naar de kade gegraven. Manager Harm Kruize van Graniet Import Benelux bevestigde in de rechtszaal dat een kraanmachinist op eigen initiatief een greppel had gegraven om regenwater af te voeren. Dat had niet gemogen, erkende Kruize.

Op het uitgestrekte bedrijfsterrein gaat ‘weleens iets mis’,

Kruize benadrukte dat er geen sprake was van dump van afval. Het regenwater was hooguit vervuild met ‘schone grond’, en niet met een afvalstof. Het bedrijf heeft geen vergunning voor lozingen in het oppervlaktewater omdat het afvalwater zelf opslaat. Maar op het uitgestrekte bedrijfsterrein van 16 hectare gaat ‘weleens iets mis’, aldus Kruize.

Of er sprake was van een vervuiling behandelde het Openbaar Ministerie niet. De officier van justitie maakte een optelsom van de eerdere incidenten bij het steenbedrijf en vroeg zich hardop af of Graniet Import Benelux lozingen voldoende voorkomt. “Het bedrijf zegt dat er veel aandacht is voor veiligheid en milieu maar dat staat in schril contrast tot alle overtredingen”, aldus de officier. De rechter sloot zich aan bij het OM en vond de hogere boete ook beter passen bij een bedrijf met een winst van 1,5 miljoen euro.

Dat het OM zijn handen niet brandde aan de vraag of de grondstoffen of restproducten van Graniet Import Benelux al dan niet vervuilend zijn, had te maken met een recente uitzending van tv-programma ‘Zembla’. Daarin kwam grondstoffenbedrijf Bontrup – waar Graniet Import Benelux een onderdeel van is – negatief in het nieuws vanwege de stort van een half miljoen ton granuliet in natuurplas Over de Maas in Gelderland. Dit keer mét vergunning. Granuliet is een reststof van het steenbedrijf.

Teruggefloten door de top van Rijkswaterstaat

In de uitzending kwamen deskundigen aan het woord die wezen op mogelijke risico’s van granuliet, door het bedrijf en Rijkswaterstaat aangemerkt als grond. Onduidelijk zou zijn hoe vervuilend de toegevoegde chemische stof is die ervoor zorgt dat het dunne poeder indikt tot granuliet.

Een pikante ontdekking van Zembla was dat inspecteurs van Rijkswaterstaat een vergunning voor de stort van granuliet in de natuurplas pas na protest goedkeurden. De ambtenaren weigerden aanvankelijk om een vergunning af te geven voor de stort, maar ze werden teruggefloten door de top van Rijkswaterstaat, een uitvoerend orgaan van het ministerie van infrastructuur en waterstaat. “We zien het als een dienstbevel. Er is sprake van een illegale activiteit die mede mogelijk gemaakt is door onze hoogste ambtenaar”, zei een van de bronnen tegen Zembla.

De gemeente Maas en Waal reageerde op de uitzending van Zembla als door een wesp gestoken. Het gemeentebestuur drong er bij minister Cora van Nieuwenhuizen op aan dat de stort subiet gestaakt zou worden. Op 9 maart volgt er een hoorzitting in de Tweede Kamer over de stort van granuliet in de plas. De Kamer wil weten wat de rol van het ministerie is geweest.

Lees ook:

Grote zorgen om gevolgen Rijn-vervuiling voor het drinkwater

De verontreiniging van de Rijn met chemische stoffen moeten binnen 20 jaar met een derde zijn teruggedrongen. “Het behoud van vertrouwen in kraanwater is van groot belang.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden