ReportageLockdownmoeheid

Amsterdammers laten de touwtjes wat vieren. ‘Wie geen partner heeft, kan best iemand omhelzen’

Zaza Muntinga (32) sport in het Amsterdamse Westerpark.  Beeld Joris van Gennip
Zaza Muntinga (32) sport in het Amsterdamse Westerpark.Beeld Joris van Gennip

Het schuurt, knelt, kraakt en piept, aldus premier Rutte op zijn laatste persconferentie. Hoe gaan bezoekers van het Amsterdamse Westerpark om met alle regels na een jaar corona?

In het testosteronhoekje van het Westerpark in Amsterdam hangen de hele dag fitte mannen aan de toestellen. Optrekken, opdrukken. De sportieve Zaza Muntinga (32) durft er niet bij. “Best intimiderend”, zegt ze ‘s ochtends vroeg. Liever doet ze haar oefeningen aan twee aparte toestellen, na een rondje park. Haar hond Coco is thuis, ‘die houdt niet van hardlopen’.

Het Vondelpark mag het drukste park van Nederland zijn, het nabijgelegen Westerpark doet er nauwelijks voor onder. Bovendien is het gevarieerder met de fietshoofdroute naar Haarlem-CS, hondenuitlaatgebied, ligweide, gratis tennisbanen, fitnesslocaties, kinderboerderij, bijenhotel, moerasstrook, filmhuis en horeca. Sinds corona lijkt het park alleen maar drukker geworden - er is weinig groen in Amsterdam.

Je eigen behoeftes invullen

Marketeer Muntinga houdt zich bijna aan alle coronaregels, zegt ze. “Vooral in het begin was ik heel streng.” Maar nu duurt het maar, en kwamen er extra regels bij. Opgesloten zitten in huis noemt ze ‘onhoudbaar’. “Gelukkig mag ik ‘s avonds dankzij Coco naar buiten.”

De max-1-persoon-bezoekregel werd haar te veel. “Dat is de enige regel die ik soms overtreed.” Laatst was er een bevriend stel te eten bij haar en haar vriend. “Dan overleggen we wel of iedereen zich goed voelt.” Ze noemt het onwerkelijk te weten dat de regels zinvol zijn, terwijl ze niemand kent die corona heeft gehad.

“Weet je”, peinst ze bezweet, “de zorg is in Nederland het grootste goed. Maar misschien zijn er op termijn grotere effecten. Depressies, faillissementen. Misschien schamen we ons daar over vijf jaar voor.” Probeer zuiver je eigen behoeftes in te vullen, adviseert ze. “Wie geen partner heeft, kan best iemand omhelzen als het niet meer gaat.”

Bokstrainer Mohammed Mejdi (59) in het Westerpark. ‘Het zijn gekke tijden, maar je moet niet in paniek leven.’ Beeld Joris van Gennip
Bokstrainer Mohammed Mejdi (59) in het Westerpark. ‘Het zijn gekke tijden, maar je moet niet in paniek leven.’Beeld Joris van Gennip

Structuur, discipline en liefde

Naast het NS-viaduct heeft bokstrainer Mohammed Mejdi (59) zijn vaste stek. Aan de lantaarnpaal hangt een bordje: ‘Avenue de Mo’. Cadeautje van fans. Hij traint agenten, rechters, boa’s, mensen met een burn-out of bipolaire stoornis. Ook veel vrouwen. “Correct en eerlijk zijn met respect voor anderen, dat is mijn reclame.”

Een advocaat die langswandelt, geeft hem een hand. Van de achterkant krijgt hij een boks. Ehm, hoe zit dat met corona? “Het zijn gekke tijden, maar je moet niet in paniek leven. Fijne dag schat”, roept hij naar de zoveelste dame die hij kent. Iedereen moet zelf weten wat hij doet, is zijn filosofie. “Ik hou afstand en ga met schone handen thuis weg.”

Mejdi noemt corona een wake-upcall. “Hollanders zijn zich er bewuster van geworden hoe belangrijk gezondheid is en sporten veel. Structuur, discipline en liefde, dat is het beste.”

Cor Kraak (78, midden) traint sporters in het Westerpark. In plaats van groepen geeft hij steeds maar aan twee mensen les.  Beeld Joris van Gennip
Cor Kraak (78, midden) traint sporters in het Westerpark. In plaats van groepen geeft hij steeds maar aan twee mensen les.Beeld Joris van Gennip

Maar twee mensen per les

Naast een vaag kunstwerk doen twee dames van rond de 50 op hun matje oefeningen. Aangevuurd door Cor Kraak, met 78 jaar de oudste trainer hier. Kraak komt al 26 jaar, en heeft nu extra klanten uit de sportschool: “Ik hou mij strikt aan de regels. Mijn deelnemers willen niet anders. De oudste is 81. Maar meestal ben ik zelf de oudste hoor.” Kraak had dinsdagavond een moment van wanhoop toen hij premier Rutte beluisterde. “In plaats van groepen geef ik steeds maar twee mensen les. Vermoeiend.”

In het deel waar honden vrij mogen lopen, roept een grote vent zijn ‘kleine troelaatje’, een ander jogt bezweet de heuvel op. Beagle Floortje (7) laat Marije Vermeiden (49) uit. Zij vindt corona ‘totale onzin’. Maximaal één persoon op visite? “Daar heb ik me nooit aan gehouden. Met kerst hadden wij vijf gasten uit verschillende gezinnen. En soms is er een verjaardag waar wel tien mensen komen. In de zomer waren we op vakantie in Bulgarije. We zijn niet in quarantaine gegaan.”

Bij aanvang van de crisis was ze wél bang voor corona. “Toen werd ik ziek: koorts, pijn op de borst. Ik wilde een test, maar kreeg die niet in het OLVG. Ik heb een vriendin die nog steeds klachten heeft van corona, maar zij is minstens 30 kilo te zwaar. Mijn gezin slikt een hoge dosis vitamine D, we eten gezond en bewegen veel buiten. Ik ben in shape. In januari overleed mijn schoonmoeder, aan de eenzaamheid die corona haar gaf. Iedereen mag voor zich een keuze maken.”

Bij de twee tennisbanen is het altijd druk. Tijdens de eerste lockdown gingen ze op slot, omdat te veel mensen dicht op elkaar op hun beurt wachtten. Nu niet. Aan de tafeltennistafel geeft oud-kampioen Bettine Vriesekoop soms les. Eindpunt van het rondje Westerpark is voor velen de populaire Bakkerswinkel. Veertien mensen staan in de cappuccinorij achter een rood-wit lint, terwijl de geur van verse broodjes naar buiten drijft.

Lees ook:

Amsterdamse volkstuinders in de rats om extreme huurverhoging

Amsterdamse volkstuinders zijn in rep en roer. De gemeente dreigt met een enorme huurverhoging en wil een deel van de tuinparken overnemen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden