Binnenland De Wallen

Amsterdam wil overlast door raamprostitutie aanpakken

Beeld ANP

Burgemeester Halsema wil overlast op de wallen terugdringen. Daarvoor is ze bereid de gordijnen te sluiten. 

Amsterdam wil iets doen aan de misstanden in, en overlast door, de raamprostitutie. Met onder anderen sekswerkers en exploitanten zijn daarvoor scenario’s opgesteld en die legt burgemeester Femke Halsema voor aan de gemeenteraad. Te denken valt aan het dichtdoen van de gordijnen.

De branche is de afgelopen jaren erg veranderd, stelt de gemeente. Daardoor staat de traditionele raamprostitutie onder druk. Voor de massaal toestromende toeristen zijn de ramen vaak niet meer dan een attractie om naar te kijken, met alle drukte en overlast van dien.

De onzichtbare prostitutie, ook zonder vergunning, neemt steeds meer toe. Dat vergroot vervolgens weer de kans op misstanden zoals mensenhandel en slechte toegang tot gezondheidszorg en hulp.

Een van de scenario’s die Halsema aan de raad voorlegt is verplaatsing van enkele raambordelen naar elders in de stad. Daar kunnen dan ramen komen, maar ook bijvoorbeeld een prostitutiehotel. Een andere mogelijkheid is juist meer werkplekken op de Wallen en rond het Singel. Daar zijn nu 330 raambordelen. Ook een optie is de gordijnen van de ramen te sluiten, zodat de sekswerkers niet meer te zien zijn vanaf de straat.

Proud, de belangenvereniging voor en door sekswerkers, vindt het met de scenario’s niet de goede kant opgaan. “De raamprostitutie moet gewoon blijven zoals die nu is”, zegt een woordvoerder. Proud was wel gehoord bij het tot stand komen van de scenario’s, maar “we zien niet veel terug van onze input”. 

Lees ook: 

De ‘gouden tijd’ op de Wallen is voorbij: prostituees kampen met flinke schulden

Lang niet alle prostituees op de Wallen verdienen bakken met geld, zoals het beeld is van de beroemde rosse buurt in Amsterdam. Vrouwen kampen met schulden, die kunnen oplopen van tien- tot zelfs dertigduizend euro. Een raam huren is duur, waardoor sommigen aan een klant netto slechts vijftien euro overhouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden