Trekpleisters

Amsterdam wil minder toeristen, Giethoorn en Molenlanden zien juist kansen voor groei

Zomerdrukte in Giethoorn, een populaire bestemming voor toeristen en dagjesmensen. Beeld ANP /  ANP
Zomerdrukte in Giethoorn, een populaire bestemming voor toeristen en dagjesmensen.Beeld ANP / ANP

Na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart druppelen de nieuwe coalitie-akkoorden binnen. Wat doen de nieuwe colleges tegen overlast door toerisme?

Redactie binnenland

Amsterdam

Amsterdam is in Nederland veruit de populairste toeristische bestemming voor buitenlandse gasten. Een populariteit waar inwoners flink over mopperen. Het ‘overlastgevende sprinkhaantoerisme’ moet zoveel mogelijk worden beperkt, staat dan ook in het coalitieakkoord van de gemeente Amsterdam. Dat betreft gasten die voor een paar dagen Amsterdam aandoen en voor de kroegen en coffeeshops komen.

En natuurlijk even naar de Wallen. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, wil een deel van de prostitutie op de Wallen verplaatsen naar een erotisch centrum buiten de binnenstad. Dat plan is ook terug te vinden in het coalitieakkoord. Halsema pleitte daarnaast voor een coffeeshopverbod voor toeristen. Toeristen zijn namelijk verantwoordelijk voor twee derde van het coffeeshopbezoek. Haal die vraag weg, en 100 van de 166 coffeeshops zijn overbodig. Maar het coffeeshopverbod keert niet terug in de plannen van de coalitie.

Drukte op de wallen in het centrum van Amsterdam.  Beeld ANP
Drukte op de wallen in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

Nieuwe maatregelen om overlast te voorkomen zijn in het nieuwe coalitieakkoord nauwelijks terug te vinden. Wel spreken de drie coalitiepartijen steun uit voor lopende projecten, zoals de aanpak van illegale verhuur via Airbnb, het weren van touringcars in het centrum en de hotelstop.

Over Schiphol, zo verbonden met het toerisme in Amsterdam, schrijft de coalitie dat groei uitgesloten is. Niet alleen vanwege toerisme, ook vanwege de geluidsoverlast en milieuschade. ‘We blijven ons inzetten voor minder nachtvluchten en het schrappen van korte vluchten door meer internationale treinverbindingen.’

Giethoorn

Een andere toeristische magneet is Giethoorn, een dorpje van nog geen 3000 inwoners dat jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt. Dat leidt voor het ‘Venetië van het noorden’ tot overlast voor bewoners, die in enkele gevallen zelfs een picknickende toerist in hun tuin aantreffen.

Het dorp ‘is en blijft ons toeristisch icoon’, schrijven de partijen Buitengewoon Leefbaar, VVD, PvdA en CU in het coalitieakkoord van de gemeente Steenwijkerland, waar het dorp onder valt. In Giethoorn is het nu nog vooral druk door de vele dagjesmensen, wat onder meer tot verkeersoverlast leidt. De partijen willen dat de komende jaren meer mensen in het gebied blijven overnachten.

Molenlanden

Een derde toeristische gemeente waar al een coalitieakkoord ligt, is Molenlanden, dat vooral typisch Hollandse attracties heeft te bieden. Zoals het Groene Hart, de dijken en molens van Kinderdijk, het vestingstadje Nieuwpoort en de Oude Hollandse Waterlinie.

Toeristen bezoeken de molens in Kinderdijk tijdens een zonnig weekend.  Beeld ANP
Toeristen bezoeken de molens in Kinderdijk tijdens een zonnig weekend.Beeld ANP

Het zijn volgens de coalitie van VVD, SGP en Doe Mee! stuk voor stuk grote toeristische kansen. De coalitie gaat daarom de recent aangenomen Toeristische Agenda uitvoeren. Molenlanden moet bijvoorbeeld meer toeristen trekken die een nachtje blijven – nu waren dat er 38.000, dat moeten er 30 procent meer zijn in 2025.

Maar dat moet wel ‘in balans’ zijn met de leefbaarheid voor de inwoners. Molenlanden mikt op de ‘geïnteresseerde liefhebber van natuur, landschap en cultuur’ maar ook ‘de liefhebber van gezellige reuring en eigentijds aanbod’.

Lees ook:

Gemeenten willen minder toeristen, maar weten niet hoe

Tijdens de lockdowns dachten gemeenten na over een nieuw soort toerisme: minder bezoekers en minder schade aan de omgeving. Maar nu de toeristen terug zijn, liggen er nog geen plannen op tafel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden