Coffeeshopketen

Amsterdam wil meedoen aan wietproef

null Beeld Christoph Soeder/dpa
Beeld Christoph Soeder/dpa

Amsterdam wil meedoen aan het zogenoemde landelijke experiment gesloten coffeeshopketen, oftewel een wietproef die moet uitwijzen of het mogelijk is om de cannabisteelt legaal te maken. De gemeente onderzoekt welk stadsdeel mee kan doen, heeft burgemeester Femke Halsema aan het kabinet laten weten. De gemeente streeft ernaar om in mei een stadsdeel aan te wijzen.

ANP

De lokale driehoek, dus burgemeester, hoofdofficier van justitie en de politiechef, heeft in januari met het experiment ingestemd. Amsterdam heeft eerder al interesse getoond in deelname aan de proef, maar dit “bleek niet haalbaar vanwege het groot aantal (166) coffeeshops in de stad”, aldus de gemeente. Eerst deden tien gemeenten mee aan de proef met de legale kweek, inkoop en verkoop van cannabis. “Het kabinet bereidt nu een uitbreiding van het experiment voor met een elfde gemeente. De wijziging van de wet Gesloten coffeeshopketen die dat mogelijk maakt, ligt op dit moment bij de Tweede Kamer.”

De gemeente laat weten dat de schaal en het inwonersaantal van de stadsdelen ze “geschikt” maken voor deelname aan het experiment. Amsterdam gaat binnenkort met de stadsdelen en de coffeeshopbranche in gesprek over de eventuele deelname. Momenteel worden gesprekken gevoerd met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport “over de verdere uitwerking”.

Lees ook:

Legaal geteelde ‘staatswiet’ van zeven telers vanaf 2022 te koop

Legaal geteelde ‘staatswiet’ van zeven aangewezen telers gaat in de tweede helft van komend jaar in de verkoop in verschillende coffeeshops.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden