APV

Amsterdam wil carbidschieten verbieden

Carbidenthousiastelingen in de weer bij Lemele.  Beeld ANP
Carbidenthousiastelingen in de weer bij Lemele.Beeld ANP

Als het aan het stadsbestuur van Amsterdam ligt, mogen Amsterdammers komende jaarwisseling niet vieren met carbidschieten.

Het college wil een verbod op het knallen met carbid opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeenteraad heeft op 16 december daarover het laatste woord.

Omdat carbidschieten niet onder vuurwerk valt, valt het ook niet onder het eenmalige landelijke vuurwerkverbod dat is afgekondigd bij wijze van coronamaatregel. Door een expliciet verbod op carbidschieten in de APV op te nemen wil de gemeente voorkomen dat gevaarlijke situaties ontstaan voor mens en omgeving. Daarnaast voorkomt een verbod overige nadelen van carbidschieten, zoals hinder en (geluids-)overlast.

Veel burgemeesters verbieden het afschieten van carbid in hun gemeente. Het Veiligheidsberaad besliste onlangs dat er geen landelijk verbod op carbidschieten komt. In streken waar het traditie is, mag het gewoon doorgaan.

Lees ook:

Het carbidschieten mag dit jaar wel doorgaan, ‘maar verknal het niet’

Wordt carbidschieten het alternatief voor vuurwerk deze jaarwisseling? Carbidverkopers doen goede zaken, maar oog voor de veiligheid is essentieel. ‘Je kunt niet zomaar met een biertje op zo’n ding afschieten.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden