Coronadrukte

Amsterdam wil alcohol en lachgas verbieden bij drukte in parken

Drukte en gezelligheid in het Vondelpark, eind maart.  Beeld ANP
Drukte en gezelligheid in het Vondelpark, eind maart.Beeld ANP

De gemeente Amsterdam denkt erover na alcohol in parken te verbieden om de drukte tegen te gaan.

Door het gebruik van alcohol, lachgas en geluidsapparatuur op bepaalde plekken tijdelijk te verbieden, wil Amsterdam een extra middel in handen hebben om drukte op mooie dagen in bijvoorbeeld parken tegen te gaan. Het stadsbestuur wil een wijziging in de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om dit mogelijk te maken.

De afgelopen tijd was het geregeld te druk in onder meer het Vondelpark. Grote groepen jongeren kwamen er samen, onder het genot van veel alcohol, lachgas en muziek. De verwachting is dat het de komende lenteperiode vaker extreem druk zal zijn in de stad, staat in het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente heeft op dit moment onvoldoende bevoegdheden om structureel en tijdig op te treden in dit soort situaties. Dat kan bijvoorbeeld pas in een laat stadium, als het al te druk is. “Daardoor leidt het alsnog tot een verstoring van de openbare orde en veiligheid en tot situaties waarin de coronamaatregelen niet meer worden nageleefd”, staat in het voorstel. “Bovendien is er dan veel inzet van politie en handhaving nodig om uitvoering te geven aan het bevel.”

Daarom wil het college de APV aanpassen tot 1 januari 2022. Halsema benadrukt dat ze de nieuwe bevoegdheid alleen in uitzonderlijke situaties wil gebruiken en in “excessieve omstandigheden”. “Ik heb geen enkele wens om mensen uit de parken te jagen of een alcoholverbod in te stellen als mensen gewoon op een veilige manier een glaasje wijn drinken. Waarom zou ik?”, zei ze in een vergadering van de gemeenteraad, die nog met het voorstel moet instemmen.

Amsterdam is niet de enige gemeente die dit wil. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem stelde vorige week een alcoholverbod in voor het Sonsbeekpark, nadat er overlast ontstond toen groepen jongeren er samenkwamen, veel alcohol dronken en zich niets aantrokken van de coronamaatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden