Armoedebestrijding

Amsterdam verleent nog dit jaar extra steun aan mensen in geldnood

Een vrijwilliger van de Amsterdamse Fixbrigade klust aan een huis om het beter te isoleren. Beeld Werry Crone
Een vrijwilliger van de Amsterdamse Fixbrigade klust aan een huis om het beter te isoleren.Beeld Werry Crone

Amsterdammers met geldzorgen kunnen nog dit jaar op extra financiële steun rekenen. Het college maakt daar eenmalig 3,5 miljoen euro voor vrij.

Merijn van Nuland

Amsterdam komt nog dit jaar met extra steunmaatregelen om mensen uit armoede te houden. Dat zei wethouder Hester van Buren (financiën) donderdagochtend tijdens de presentatie van de begroting. De nood is zo hoog dat het college niet langer wil wachten met ingrijpen.

Extra geld voor schoolspullen

Zo ontvangen ouders met een laag inkomen eenmalig 100 euro extra kindtegoed, waarmee zij bijvoorbeeld kleding, schoolspullen of verzorgingsproducten kunnen kopen. Eenzelfde bedrag gaat naar minima met een chronische ziekte. Daarnaast hoeven mensen in de schuldsanering deze winter hun maandelijkse aflossing niet (volledig) te betalen als zij in de knel komen door de hoge energieprijzen. Het steunpakket komt boven op de landelijke maatregelen die het kabinet eerder nam.

Vanaf 2023 komt er structurele verandering: Amsterdammers komen voortaan in aanmerking voor steunmaatregelen als zij maximaal 130 procent van het sociaal minimum verdienen. Tot nu toe ligt die grens op 120 procent, waardoor een deel van de werkende armen net buiten de boot viel. Zij hebben vanaf volgend jaar recht op vergoedingen voor het openbaar vervoer, een collectieve zorgverzekering en andere toeslagen. Van Buren schat dat daardoor nog eens zo’n acht- tot tienduizend Amsterdamse huishoudens tot de minima worden gerekend.

Steun aan kleine bedrijven en verenigingen

Daarnaast wil het college op korte termijn steun verlenen aan mkb-bedrijven en maatschappelijke organisaties, zoals zwembaden en sportverenigingen, die door de hoge gasprijzen en inflatie in de knel komen. Door het verbod op staatssteun is het nog onduidelijk hoe die maatregel precies wordt ingevuld.

Hoewel de begroting eigenlijk over het jaar 2023 gaat, voelt het college zich genoodzaakt nog dit jaar de portemonnee te trekken. “De nood is heel hoog”, zegt Van Buren. “Het baart ons als college echt zorgen dat mensen bezuinigen op hun voedsel of bij voorbaat al het gas laten afsluiten. Het is in die zin geen begroting om trots op te zijn, maar wel een noodzakelijke.” De gemeenteraad praat waarschijnlijk in oktober verder over de begroting.

Oplopende schuld

Door de maatregelen zal de schuld van de gemeente Amsterdam flink oplopen, valt ook te lezen. Waar de schuld eind dit jaar zo’n 7 miljard is, zal dit bedrag – mede door de hoge rentestand – oplopen tot ongeveer 9 miljard in 2026. Het college wil dit gat onder meer dichten door te bezuinigen op de eigen organisatie en eerder geplande investeringen te ‘heroverwegen’ en mogelijk in de ijskast te zetten. Zo zijn er de komende jaren bijvoorbeeld vele miljoenen uitgetrokken om de kades en bruggen in de stad te verstevigen.

Lees ook:

Gemeenten: Noodfonds is niet genoeg om schrijnende energiearmoede te bestrijden

Nu al zien wethouders uit het hele land dat inwoners in de problemen raken door de hoge energiekosten. Het aangekondigde noodfonds zal niet genoeg zijn om schrijnende armoede te voorkomen, vrezen zij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden