Gemeenteraad

Amsterdam rondt formatie af: linkse coalitie gaat de stad besturen

De eerste vergadering van de gemeenteraad van Amsterdam op 24 maart.  Beeld ANP
De eerste vergadering van de gemeenteraad van Amsterdam op 24 maart.Beeld ANP

De formatie in Amsterdam is rond. PvdA, GroenLinks en D66 vormen de komende vier jaar het dagelijks bestuur van de stad. Op woensdag presenteren zij hun coalitieakkoord.

Merijn van Nuland

Het college is een voortzetting van de voorgaande coalitie, maar dan zonder de SP. Na de verkiezingen van maart hebben de PvdA, GroenLinks en D66 met respectievelijk negen, acht en zeven zetels voldoende stemmen om zonder de socialisten verder te gaan.

De afgelopen weken onderhandelden de partijen onder leiding van de informateurs Lodewijk Asscher en Roos Vermeij. Daarbij botsten de grote ambities op het gebied van de woningmarkt, de energietransitie en het tegengaan van ongelijkheid regelmatig met de sobere financiële realiteit. De gemeente krijgt het komende jaar een veel kleinere bijdrage van het Rijk, onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne en de gevolgen van de coronacrisis.

Eerste van vier grote steden

Amsterdam is de eerste van de vier grote steden die de formatie succesvol afrondt. Ook de Utrechtse informateurs verwachten binnen afzienbare tijd een coalitieakkoord te presenteren. In Rotterdam en Den Haag verlopen de onderhandelingen een stuk moeizamer vanwege flinke politieke verschillen.

Woensdag presenteren de partijen het coalitieprogramma. Ook de beoogde wethouders zullen zich dan voorstellen.

Lees ook:

Formatie in Den Haag mondt uit in loopgravenoorlog

De formatie in de gemeente Den Haag is terug bij af. Persoonlijke vetes en een slepende rechtszaak bemoeilijken een compromis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden