Criminaliteit

Amsterdam lijkt te voelen voor preventief fouilleren jongeren op messen

De Amsterdamse hoofdcommissaris van de politie Frank Paauw, burgemeester Femke Halsema en waarnemend hoofdofficier van Justitie John Lucas geven een toelichting op de Amsterdamse veiligheidscijfers over 2019. Beeld ANP

Elke dag lijkt het raak. De steekpartij tussen jongeren van gisteren was op een school in Santpoort-Noord. Drie tieners zijn opgepakt, de vierde betrokkene (21) is naar een ziekenhuis gebracht. Dit weekend is een Amsterdamse jongen (16) doodgestoken in Alphen aan de Rijn.

Burgemeesters en politiechefs breken zich het hoofd over de hype dat scholieren zich met grote messen bewapenen. Gisteren presenteerde Amsterdam de nieuwe criminaliteitscijfers. Ook burgemeester Femke Halsema maakt zich grote zorgen over de jongeren die rondlopen met een mes. “Er lijkt sprake van een wapenwedloop.” Het probleem is volgens Halsema en politie lastig op te lossen vanwege de zwijgcultuur onder jongeren in kansarme wijken.

Tien dagen geleden zwengelde de Amsterdamse korpschef Frank Paauw het debat aan. Er heerst een dogma dat preventief fouilleren niet mag, zei hij. Dit zou een-op-een tot etnisch profileren leiden. Amsterdam is in 2014 met grootschalig fouilleren gestopt omdat het weinig opleverde.

De gemeente is een campagne begonnen tegen wapenbezit. Paauw ziet dat ‘Snitchen doe je niet’, steeds vaker het motto lijkt. Jeugdwerkers zijn huiverig om met wijkagenten samen te werken, omdat zij hun vertrouwensband met jongeren niet op het spel willen zetten. Halsema wil geen wijken afsluiten, zoals eerder gebeurde: “Het moet effectief en proportioneel zijn.” Zij liet bij de risicowedstrijd Ajax-Juventus in 2019 al preventief fouilleren. “Maar dat was kort, een specifieke groep met een bekend gevaar.” Burgemeester en politiechef lijken weer op één lijn te zitten, dus gerichte acties zijn te verwachten. “We moeten er alles aan doen de wapens van straat te krijgen.”

Amsterdam heeft ook nog het personeelstekort bij de politie. “Fnuikend voor het vertrouwen in de rechtsstaat”, aldus Halsema, die het kabinet weer om meer geld vroeg. Door beveiliging van bedreigde personen zijn er minder agenten inzetbaar, sluiten steeds meer bureaus en had de recherche weer minder tijd voor oplossen van zaken. Juist gisteren kwam minister Grapperhaus met het plan 3000 agenten extra met vervroegd pensioen te sturen.

Lees ook:

Heeft uw kind een mes? 2500 euro boete, zegt Aboutaleb. Is dat wel eerlijk?

Ouders van Rotterdamse jongeren die een mes bezitten, riskeren een hoge boete. Is de maatregel wel eerlijk?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden