Demonstratie
Amnesty: Het politieoptreden bij het coronaprotest op het Malieveld was levensgevaarlijk
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag en het OM moeten onderzoek doen naar het optreden van de politie bij de coronademonstratie op het Malieveld zondag. Dat vindt Amnesty International. ‘Beelden wijzen op disproportioneel geweld.’
Volgens Amnesty hebben meerdere agenten met wapenstokken op het hoofd van demonstranten geslagen. “Levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen”, stelt de mensenrechtenorganisatie op Twitter. Amnesty vindt nader onderzoek nodig naar vijf incidenten waar beelden van zijn, die experts van Amnesty hebben bestudeerd.
De politie maakte een einde aan de demonstratie omdat er veel meer dan de toegestane 200 demonstranten op het veld waren. Volgens de politie negeerde een deel van hen de herhaalde opdracht om te vertrekken. Het is uitzonderlijk dat Amnesty het optreden van de Nederlandse politie mogelijk disproportioneel noemt. Voor het laatst gebeurde dat bij de arrestatie van Mitch Henriquez, die in 2015 overleed nadat agenten een nekklem bij hem gebruikten. Een van hen werd daarvoor veroordeeld.
Politiehond
In twee van de door Amnesty genoemde filmpjes wordt met wapenstokken op of naar het hoofd van demonstranten geslagen. In één geval gaat het om een man die dan al op de grond ligt, en belaagd wordt door een politiehond. “Ook toen de man al volledig onder controle was, werd de hond niet losgemaakt”, stelt Amnesty in een toelichting per mail.
Op andere beelden is te zien hoe twee agenten met wapenstokken ‘op of richting’ het hoofd slaan van een man die volgens Amnesty ‘geen directe bedreiging’ vormde.
In een derde filmpje is te zien hoe een agent in burger een vrouw een duw geeft, waarna ze voor een ME-bus belandt en wordt geraakt. Het zorgde voor veel verontwaardiging op sociale media.
Niet-professioneel
De politie bevestigt dat het om een agent in burger gaat. Hij duwde de vrouw weg om te zorgen dat collega’s veilig een aanhouding konden doen, waarvoor de vrouw in de weg stond. Hij had het busje dat kwam aanrijden niet gezien. Amnesty noemt het ‘hardhandig wegduwen’ in elk geval ‘niet-professioneel’.
Volgens de politie zijn twee demonstranten gewond geraakt. De politie stelt dat verschillende groepen ‘uit waren op confrontatie’. “Daardoor waren agenten een aantal keren genoodzaakt geweld te gebruiken. Als de politie geweld gebruikt ziet het er naar uit. Het gebruikte geweld is aan strenge voorwaarden verbonden en wordt achteraf altijd getoetst”, stelt de politie.
Daarbij kijkt de politie ook naar de beelden van deze incidenten. De politieactie wordt nog nabesproken met de burgemeester en het OM.
Lees ook:
De laatste demonstratie van ‘Nederland in verzet’ beëindigd met politiepaarden en waterkanon
Zondag na zondag ageerden de demonstranten ‘koffiedrinkend’ tegen de overheid. Voor het laatst kwam de beweging ‘Nederland in verzet’ deze zondag samen, op het Malieveld in Den Haag. ‘Maar dit is vast niet de laatste demonstratie in z’n soort.’