Onderzoek

Amnesty: één op tien vrouwelijke studentes is slachtoffer van verkrachting

Studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) tijdens een protest tegen seksueel wangedrag en beleid. De demonstranten eisen onder meer aftreden van het bestuur en een onderzoek naar seksueel overschrijdend gedrag. Beeld ANP
Studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) tijdens een protest tegen seksueel wangedrag en beleid. De demonstranten eisen onder meer aftreden van het bestuur en een onderzoek naar seksueel overschrijdend gedrag.Beeld ANP

Zo'n elf procent van de vrouwelijke studenten krijgt tijdens haar studie te maken met seks zonder instemming.

Van alle vrouwelijke studenten krijgt zo'n elf procent tijdens haar studie te maken met verkrachting: seksuele penetratie zonder dat ze daar instemming voor hebben verleend.

Bij mannelijke studenten ligt dit cijfer op 1 procent, blijkt uit het onderzoek uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Amnesty. Voor het representatieve onderzoek werden in mei ruim duizend hbo- en wo-studenten ondervraagd.

Amnesty International pleit voor betere bescherming in het hoger onderwijs. “Dat zo veel studentes in de paar jaar dat zij studeren slachtoffer zijn van verkrachting, vind ik schokkend”, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty Nederland in een persverklaring. “De studententijd zou een periode moeten zijn van ontwikkeling en zelfontplooiing, en niet van het opdoen van traumatische ervaringen die je voor de rest van je leven kunnen beschadigen.”

Driekwart van de studenten die een penetratie zonder instemming meemaakte, hebben daar later ook last van. Meestal gaat het om psychische- (52 procent), seksuele- (44 procent) of relatieproblemen (37 procent). Vier van de tien studenten vertelt niemand over de ervaring.

Amnesty wil in gesprek met onderwijs

Slechts drie procent meldt het incident bij de vertrouwenspersoon van hun onderwijsinstelling. Amnesty wil daarom in gesprek met hoger onderwijsinstellingen, om hen aan te sporen studenten onder meer beter voor te lichten over ‘consent bij seks’ en studenten duidelijker te informeren over beschikbare hulpverlening.

Volgens een wetsvoorstel van demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie), wordt de definitie van verkrachting aangepast. Nu moet er dwang bewezen worden om iemand te veroordelen, maar in de toekomst gaat het al om verkrachting wanneer er sprake is van onvrijwillige seksuele penetratie--ook zonder dwang. Het is aan de persoon die het seksueel contact initieert om duidelijkheid te zoeken bij de ander.

Landelijk 19 procent van vrouwen slachtoffer

Van de ondervraagde studenten die zonder instemming zijn gepenetreerd, ervaarde 60 procent het niet als verkrachting. Dat komt onder meer doordat het niet strookt met hun beeld van verkrachting, ze zich medeverantwoordelijk voelen of omdat het gebeurde binnen een relatie.

Uit een eerder onderzoek van I&O Research bleek dat negentien procent van de vrouwen in Nederland ooit seksueel zijn gepenetreerd zonder toesteming. Bij mannen lag dit op drie procent.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van een “hardnekkig” en “wijdverspreid” probleem waar te veel studenten het slachtoffer van worden. LSVb-voorzitter Lyle Muns noemt het pijnlijk om te zien hoe grootschalig het seksueel misbruik is. “Dit is onacceptabel en vergt meer aandacht en actie van zowel onderwijsinstellingen als de studentengemeenschap.”

Lees ook:

Grapperhaus past zijn wetsvoorstel aan: Alle onvrijwillige seks strafbaar als verkrachting

Seks tegen de wil is óók verkrachting, vindt nu ook minister Ferd Grapperhaus. Na kritiek in de Tweede Kamer past hij zijn nieuwe sekswet aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden