Woningmarkt

Amersfoort volgt Utrecht en geeft statushouders voorrang bij sociale huurwoning

Asielzoekers bij het hek van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld Robin Utrecht, ANP
Asielzoekers bij het hek van het aanmeldcentrum in Ter Apel.Beeld Robin Utrecht, ANP

De gemeente Amersfoort gaat in de komende periode statushouders voorrang geven bij het vinden van een woning. De keistad treedt daarmee in de voetsporen van de gemeente Utrecht.

ANP

Door statushouders voorrang te geven, kunnen ze de asielzoekerscentra verlaten en komt daar plek voor nieuwe vluchtelingen. Dat moet helpen om de druk op de asielopvang te verminderen.

Statushouders hebben te horen gekregen dat ze erkend worden als vluchteling en dat ze dus in Nederland mogen blijven. Vanaf 1 november wil Amersfoort ‘bijna alle passende, beschikbare sociale huurwoningen’ toewijzen aan die mensen.

In zes weken tijd moeten zo 145 mensen een plek in Amersfoort krijgen. Onder hen zijn statushouders die vorig jaar al naar Amersfoort hadden moeten verhuizen, maar ook 58 mensen die eigenlijk pas volgend jaar zouden moeten komen.

Onder de statushouders zijn alleenstaanden, maar ook grote gezinnen. Amersfoort wil ervoor zorgen dat iedereen een plek krijgt die bij hen past. De gemeente benadrukt dat er woningen beschikbaar blijven voor anderen die snel onderdak nodig hebben, ‘bijvoorbeeld als een inwoner dakloos wordt of noodgedwongen door sloop moet verhuizen’.

Aanpak succesvol in Utrecht

Amersfoort volgt het voorbeeld van de gemeente Utrecht. Die besloot eerder dit jaar ook om zes weken lang vrijwel alle sociale huurwoningen die vrijkwamen te reserveren voor statushouders. Binnen een maand kregen ongeveer driehonderd statushouders zo een huis. Utrecht kon de voorrangsregeling daardoor eerder afschaffen dan verwacht.

Een deel van de Utrechtse bevolking reageerde opstandig op het doelbewust voortrekken van de kleine 500 statushouders, vertelde wethouder Dennis de Vries (PvdA, volkshuisvesting) eerder aan deze krant: “Er waren mensen bij die al 11 jaar op de wachtlijst staan. We wisten dat er onbegrip zou zijn maar we voelen ons ook verantwoordelijk als we zien wat er gebeurt in bijvoorbeeld Ter Apel. Ik wil wel eerlijk en met een goed gevoel in de spiegel kunnen kijken. Bovendien hebben we er als ‘tegenprestatie’ netto meer sociale huurwoningen bijgekregen.”

Lees ook:

Snel huizen regelen voor vluchtelingen? In Utrecht lukte het

Gemeentes die de opdracht krijgen om snel woningen voor erkende vluchtelingen te realiseren, doen er verstandig aan bij Utrecht te rade te gaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden