Bosbehoud

Amelisweerd-activisten kapen boom van het jaarverkiezing uit protest tegen verbreding A27

Een ruim 200 jaar oude Markiezeneik op landgoed Amelisweerd in Utrecht is genomineerd in de Boom van het Jaar-verkiezing, maar dreigt tegen de vlakte te gaan als de verbreding van de A27 doorgaat. Beeld ANP / Sander Koning
Een ruim 200 jaar oude Markiezeneik op landgoed Amelisweerd in Utrecht is genomineerd in de Boom van het Jaar-verkiezing, maar dreigt tegen de vlakte te gaan als de verbreding van de A27 doorgaat.Beeld ANP / Sander Koning
Onno Havermans

Opvallend mooi is ie niet, toch wint de Utrechtse Markiezeneik de boom van het jaarverkiezing 2022. Dat staat nu al vast. De verkiezing duurt officieel tot 17 oktober, en in de laatste week schermt het organiserende SBNL Natuurfonds de tussenstand af, maar spannend is het allang niet meer. De Markiezeneik heeft nu al meer dan 32.000 stemmen, de voorlopige nummer 2 nog geen 1200.

De verkiezing is gekaapt door tegenstanders van de verbreding van snelweg A27 bij Utrecht. Zij hebben de eik voorgedragen die is vernoemd naar markies Henri Maximilien de St. Simon, die rond 1800 een bos liet aanleggen op landgoed Amelisweerd. Honderden bomen, waaronder deze eik, zullen worden gekapt als de wegverbreding doorgaat. De Raad van State beoordeelt momenteel het tracébesluit.

Stad en provincie Utrecht willen verdere kap in het geliefde stadsbos Amelisweerd voorkomen en werken aan een alternatief plan om het verkeer rond de stad te laten doorstromen. Als ze daarin slagen, wijzigt minister Harbers van infrastructuur zijn besluit, zo liet hij onlangs opnieuw aan de Tweede Kamer weten. Met de boom van het jaar zetten de Amelisweerd-activisten de minister verder onder druk.

null Beeld Bart Friso
Beeld Bart Friso

Troeteleik

Want wie durft een eik te vellen die volgend jaar meedoet aan de Europese boom van het jaarverkiezing? In 2018 won de Anneville-eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout de eerste Nederlandse boom van het jaarverkiezing. Deze ‘troeteleik’ staat al langer op de nominatie te worden gekapt, maar verbreding van de Brabantse snelweg van twee naar drie rijstroken is meermalen uitgesteld, onder meer als gevolg van de stikstokcrisis. Pogingen om de boom te verplaatsen of om te vormen tot snelwegkunstwerk liepen vooralsnog op niets uit wegens de hoge kosten.

SBNL Natuurfonds heeft geen bezwaar tegen acties rond de verkiezing, die nadrukkelijk niet gaat om de mooiste boom maar om het verhaal achter de boom. Twee jaar geleden constateerde coördinator Maaike Brasz dat Amsterdam een kans had laten liggen door geen campagne te voeren voor ‘de boom die alles zag’ bij de Bijlmerramp. Wel vindt het fonds het jammer dat de uitslag dit jaar al ruim voor het sluiten van de stemmen vast staat.

Lees ook:

Ministerie gaat proces verbreding A27 Amelisweerd toch voortzetten

Het ministerie van infrastructuur werkt toch verder aan de verbreding van snelweg A27 bij Amelisweerd, laat minister Mark Harbers de Tweede Kamer weten. Actievoerders tegen dit plan zijn teleurgesteld.

Het lot van de eenzame troeteleik: de bijl of Europese roem

De ‘troeteleik’ op de A58, vorig jaar nog in Nederland gekozen tot Boom van het Jaar 2018, doet een gooi naar de Europese titel. Zal dat de boom redden van de bijl?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden